Svédségek

és kétségek

Idősebbek is elkezdhetik

2017. február 02. 22:58 - Svédségek

Pontosan h_lsosamtal.jpgegy nappal a 40. születésnapom előtt, levelet kaptam a háziorvosi rendelőtől. A borítékban lévő szép színes brossúra címlapján ez szerepel: "Beszélgetés az egészségről veled, aki a 40-et, 50-et, 60-at, 70-et tölti be". Hogy ebbe a korcsoportba kerültem, azért kicsit sokkoló volt elsőre, de azért az biztató, hogy azt sugallja, hogy még 70 körül is megugorhatóak a korlátok... No, meg ezzel az is kiderült, tényleg él a társadalombiztosításom és bekerültem az ellátórendszer látókörébe. A feleségemen kívül más orvossal is találkozhatok, hurrá!

A leporelló szerint a személyes beszélgetés témája az, hogyan élhetünk egészségesen és hosszabban. Szó se róla, a svéd nők születéskor várható élettartalma  82,3, ami 6 évvel több, mint egy magyaré, férfiaknál pedig 80,4, ami 8-cal kedvezőbb hazai férfitársaimnál. Szóval nem csak beszélnek róla, hanem aktívan tesznek is érte. Tegnapelőtt délelőtt voltam az egyik nagy edzőteremben. Egészen elképesztő volt, hogy amikor megérkeztem, majdnem kizárólag 60 felettiek voltak ott. A férfiak a gépeknél tolták, a nők épp kijöttek egy óráról, csupa cuki 70 körüli hölgy, törölközővel a nyakukban, kulaccsal a kezükben. Az erdőben napközben nordic walkingozók (itt persze nem így hívják), vagy a dombtetőn sífutó nyugdíjasok látványa olyan mindennapos, mint a kengurus, babakocsis, gyesen lévő apukák tömeges lődörgése mindenfelé. Van, aki olyan aktív nyugdíjas, hogy 60 felett bringásfutárként egészíti ki a nyugdíját. Nőként. Szóval semmi vész, nem kerültem rossz korcsoportba! 

Egyébként a levél időzítése is nagyon svéd, és egyben mintha Édesapámat hallanám. "Inkább 5 perccel hamarabb, mint egy perccel később." (Ezt sohasem tartom be.) A svédek mindig pontosak, erre kínosan ügyelnek. Ha szerelő jön és azt ígéri, 10-re jön, akkor tuti, hogy 10 előtt 3 perccel már csönget. Szóval nagyon vigyáztak, nehogy úgy töltsem be a 40-et, hogy ne tudjam, van tovább!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr5612178844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása