Svédségek

és kétségek

Svéd lecke

2017. február 27. 23:12 - Svédségek

Ma volt egy beszélgetésem, ami azóta is a fejemben jár. Nem mintha erre magamtól nem gondoltam volna, de egy érintettől hallani ezt, az egészen más, súlyt ad a szavaknak. 

Svédországba csak az elmúlt két évben közel 200.000 bevándorló érkezett, ami alaposan felforgatta a svédek életét. Sok mindent lehet olvasni, mi történik Svédországban - mondjuk főleg külföldi forrásokból. A svéd média, élén a közszolgálati SVT-vel, szemérmesen elkendőzi azokat a sztorikat, amelyek nem tartoznak a sikertörténetek közé. Egy dolog tény, a svéd állam hatalmas áldozatokat hoz a bevándorlás kezelésére és az itt lévők integrálására. Lakhatás, ellátás, oktatás, egészségügy... eszméletlen kiadások egy, most már 10 milliós országtól. 

sfi.jpgAmit én közvetlenül látok, az az oktatás, illetve a feleségem lévén az egészségügy, de most csak az oktatásról írnék. Nyilván minden iskoláskorú bevándorló iskolába járhat és kell is járnia, de a felnőtteket is képzik. A letelepedési engedély kézhezvétele után el kell járniuk a Svenska för Invandare (SFI), azaz a svéd nyelv bevándorlóknak kurzusra, ami itt Jönköpingben heti 20 órát jelent. Ez nem csak ingyen van, hanem még fizetnek is a bevándorlóknak, havi 6.600 koronát, ami kb. 210.000 Ft (ezt az egyéb járadékon felül fizetik). Minden letelepedő bevándorlónak van egy, nevezzük "tanácsadója" a munkaügyi központnál, aki közben segíti, milyen képzésre mehetne a jövőben (itt ne gondoljunk agysebészetre, de van mindenféle épkézláb szakma), illetve milyen "szaknyelvet" kellene elsajátítania a meglévő szakmájához. Ehhez sokféle konstrukciót ajánlanak. Ez szerintem fantasztikus lehetőség, kérdés, ki mennyire él vele...

Az SFI-be járok én is, azzal a különbséggel, hogy én nem kapok érte pénzt, igaz, uniós állampolgárként nem is fizetek érte. Minden nap együtt tanulok és iszom a kávét a szünetben a számos eritreai, szír, pakisztáni és más nemzetek szülötteivel. Muszlimok, keresztények vegyesen. Már egészen megszoktam a helyzetet, sőt van egy haverom is. R. szíriából menekült, keresztény. Ma szóba került az órán a terrorizmus, a tanár hozta fel, Trump svéd megjegyzésére utalva. Hozzátette, Svédországban még nem volt terrortámadás. A padtársam, R. csendben, úgy, hogy csak én halljam, hozzátette, "de lesz". Ez mellbe vágott. Rákérdeztem, miért gondolja így. Azt válaszolta, 3 hónapon keresztül jött Szíriából (egyébként Magyarországon keresztül) Svédországba és látta milyen fanatikus iszlamisták keveredtek a tömegbe. OIyanok, akik elől menekült várandós feleségével Szíriából. Ne legyen igaza.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr5512268494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.03.14. 16:06:55

Húha, Balogh László, te aztán fantasztikusan ismered a Petőfi verseket...
:-)))))))

Helyesen így van: "alul a víznek árja, azért a víz az úr!"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.03.14. 16:08:02

Amúgy meg jönköpingi magyarok, szevasztok! :D
Üdv a főváros mellől.

Vegha 2020.03.16. 16:15:19

2017-ben, Stockholmban volt talan az elso tomegbe hajtos terror tamadas.
Persze teljesen ertheto, hogy ezt egy sved igyekszik elfelejteni, de ettol meg sajnos igaz.

Egyebkent egyre tobben gondoljak mar a svedek is, hogy ebbol a bevandorlaspolitikabol mostanra eleguk lett.
süti beállítások módosítása