Svédségek

és kétségek

Ahol az Absolut Vodka a kórházak beszállítója

2020. március 20. 09:43 - Svédségek

10 dolog, amiben különbözik a svéd járványkezelés

A svédek sok mindenben büszkén eltérnek az átlagtól, nagyon innovatív nép, általában elég fegyelmezett, ráadásul elég puritán is. Több területen is létezik a „svéd modell”, például a munkaerőpiacon, ahol például az emberek 90%-a kollektív szerződéssel van foglalkoztatva, vagy épp a családpolitikában, ami híresen jól működik, hosszú ideje. Úgy tűnik, a COVID-19 pandémia kapcsán is meg akarják mutatni a világnak, no meg saját magunknak, hogy a különutas megoldások sikerre visznek. Még ha a WHO ajánlásait, kéréseit is kell ehhez figyelmen kívül hagyni.

1. Alig vannak korlátozó rendelkezések

A magyarországihoz hasonló lélekszámú, 10 milliós Svédországban március 20-án 1623 beteg van és már 12-en elhunytak, mégsem korlátozzák érdemben az emberek mindennapi életét. Egyedül az 500 fő fölötti rendezvények megtartását tiltották be, illetve az egyetemek és középiskolák álltak át távoktatásra (de ez is csak javasolt volt). Boltok, éttermek, kocsmák mind nyitva vannak, a megszokottak szerint. A forgalmuk ugyan csökkent, de semmi sem korlátozza a nyitva tartásukat.

2. Nincs kontaktkutatás, a hozzátartozóknak nem kell otthon maradniuk

Egyedül a tünetekkel jelentkező fertőzöttektől kérik, hogy maradjanak otthon, a közvetlen hozzátartozóktól, akik tünetmentesek, nem.

3. Nem tesztelnek széleskörűen

A WHO határozott ajánlásával szembehelyezkedve, egy hete már csak a rizikócsoportba tartozókat és a súlyos tünetekkel kórházba kerülőket tesztelik, a Népegészségügyi Hivatal új stratégiája szerint. Ez azt is jelenti, hogy a fenti megbetegedésszám már jóval magasabb lehet.

4. Határokat nem akarták lezárni

Vasárnap még azt nyilatkozta a szociáldemokrata Stefan Lövfen miniszterelnök, hogy nem tervezi kormánya lezárni a határokat. Addigra már majdnem minden uniós ország megtette ezt. Kedden az Unió bejelentette, hogy lezárja külső határait ezért Svédország is lépéskényszerbe került, így 17 perccel a döntés elhangzása után a svéd belügyminiszter, Mikael Damberg is közölte, csütörtöktől Svédország is lezárja határait.

5. Európában egyedülállóként az általános iskolák és óvodák még mindig nyitva vannak

Pénteken Nagy-Britanniában is bezárnak az alapfokú oktatási intézmények, így már csak Fehéroroszország és Svédország marad, ahol még iskolába kell vinni a kicsiket. Stefan Löfven kormányfő szerint nem aktuális az iskolák bezárása (ezt mondta a határokra is nem olyan rég…). Furcsa mód a polgári ellenzék sem igazán támogatja a bezárást, sem a Mérsékeltek (Moderaterna), sem a Kereszténydemokraták (Kristendemokraterna) nem szorgalmazzák ezt. Egyedül az utóbbi időben a második legerősebb pártnak mért, radikális Svéd Demokraták (Sverigesdemokraterna) sürgetik az óvodák és iskolák bezárását.

 

6. Szabálykövető nép

Minden általánosítás biceg kicsit, de nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a svédek szabálykövetőek. Ha holnap bejelentenek bármilyen korlátozó intézkedést, „szó nélkül” követni fogják az állampolgárok. Mivel egyelőre nincsenek nagyon korlátozások, illetve svédesen a legtöbb dolgot feltételes módban, vagy ajánlás formájában fogalmazzák meg, nem nagyon van mit követni. Viszont örömmel mondják vissza az emberek, amit a kormányzattól hallanak, például, hogy a gyerekekkel nincs gond, mert nem betegednek meg és nem is nagyon hordozzák a vírust (tehát nyugodtan járhatnak oviba, iskolába).

7. Sokkal kevesebb hír a COVID-19-ről, mint Magyarországon

Bár élénken foglalkozik vele a média, azért akkora témabőség nincs a koronavírusról, mint Magyarországon. És természetesen a hangsúlyok is máshol vannak. Szerdán például fél napig az volt a vezető hír, hogy elmarad az Eurovision.

8. Statisztika területi megoszlásban is

Magyarországgal ellentétben a svéd Népegészségügyi Hivatal közli, hogy melyik régióban/megyében hány fertőzött található. Jelenleg a legtöbb koronavírusos beteg Stockholm megyében, összesen 501, míg a legkevesebb, Gotland szigetén, ahol 3 megbetegedést regisztráltak.

 9. Már az Absolut is kézfertőtlenítőt gyárt

Gyakorlatilag az egész országban lehetetlen kézfertőtlenítőt kapni ezekben a napokban. Bár a lakosságon közvetlen ez nem fog segíteni, de a legnagyobb svéd vodkagyártó felajánlotta a kormánynak, hogy a válságos helyzetre való tekintettel, átáll alkoholos kézfertőtlenítő-folyadék gyártására, kórházak és egyéb egészségügyi intézmény részére. Vajon az Absolut üvegpalackját idéző lesz a kórházakban a kézfertőtlenítő?  

10. A WC-papír itt is hiánycikk

Egy kakukktojás…ebben követik a többi uniós polgárt, valamiért a svédek is lerabolják a boltok WC-papír készleteit. Mégis csak be vannak csinálva?

Bugnyár Zoltán

fotó: Absolut, saját

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr9015537788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2020.03.21. 01:20:37

A WHOra kar hivatkozni, ok teljesen elaludtak, es semmit sem tettek azert, hogy a jarvany ne terjedjen at Kinabol mashova. Marciusban ebredtek fel.
Korrupt gittegylet, mint az egesz ENSZ is.

Nem kell amugy tulizgulni a jarvanyt, mert az oregek ugyis feher emberek, es a svedek jobban szeretik az ifju sivatagi ciganyokat.

luis5 2020.03.21. 04:56:21

Büszkén nyitva tartható a határ ha minden szomszéd lezarja.
A bezzegsvedorszagozo ellenzék mit szól a tesztelés minimalizalasahoz? Valszeg semmit

chrisred 2020.03.21. 05:26:22

@luis5: Az azt jelenti, hogy egyirányú a forgalom, befelé lehet jönni, kifelé nem.

kalandfereg 2020.03.21. 06:54:23

Tehát a svédek bár innovatívak meg minden, valójában jóval hülyébbek az átlagnál, legalább is a döntéshozóik tuti.

Első mohikán 2020.03.21. 07:02:09

@luis5: Ellenzéki vagyok, szerintem is Svédország sok-sok tekintetben bezzeg, a tesztelés hiányát viszont óriási hibának tartom.
Ahogy azt nálunk is.

felső határ nincs 2020.03.21. 07:15:13

@Első mohikán: Inkabb azon mulik, mennyire okosan osztjak be a teszteket. Egyik orszagnak sincs eleg tesztje meg arra sem, hogy a lakossag 1%-at letesztelje, es most mindenki egyszerre probal szerezni - Kinabol....ugyanez igaz a gumikesztyukre, maszkokra, gumiruhakra

Most latszik a globalizacio es a kiszervezes hatranya, mindenki Kina kezeben van. Az EU egyetlen maszkot, egyetlen orvost sem kuldott Olaszorszagba, de mar 200 kinai orvost kuldtek at nekik. Szoval lesz itt meg kutyapicsazas ha ennek vege van.

Buzijogok, uborka gorbulete, migrancsjogok, ennyit tud a zeu, aztan amikor migrikrizis, penzugyi krizis meg kolera van, akkor mindenki csinaljon amit akar.

Din Serpahis 2020.03.21. 07:18:37

Valahogy nem vagyok meglepve, a svédek már a migránsválságot is a lehető legszánalmasabban kezelték, és hát most itt is gyakorlatilag betérdeltek a járvány előtt. Sokan fognak meghalni...

Nancsibacsi 2020.03.21. 08:02:36

Svédország nagy terület, ehhez képest kevés ember - egy picsa kis fővárossal. Ráadásul kő gazdagok, az EÜ ellátó rendszerük nagyon fejlett - rengeteg magyar orvost is elcsábított a svéd EÜ a magas fizetésekkel. Ettől függetlenül valószínűleg jóval többen fognak ott meghalni, mint a hasonló lakosságszámú, kb 5x szegényebb Magyarországon. Büszke liberálisként megdögleni is jobb, ugye?

teéjesenmindegy 2020.03.21. 08:51:21

@Első mohikán: Ne mondjátok már, hogy nem tesztelnek nálunk.
3500 tesztet csináltak, úgy, hogy 103 fertőzött van. Mennyit kellett volna?
Nem az a lényeg, hogy teszteljék aki szembejön az utcán, hanem az, hogy a fertőzöttek kontaktjainak utánamenjenek, illetve gyanus eseteket kiszűrjenek. Durván 35 az egyhez a találati arány. Németben 5.

Neso05 2020.03.21. 08:59:00

Svédországban minimális az intenzívkapacitás. A kórházi személyzetet sem tesztelik, vígan fertőzhetnek tovább. És mivel védőfelszerelésük sem nagyon van, sorra fertőződnek is. Nem tudom, mi fogja őket a katasztrófától megvédeni.

Zsíros Bunci 2020.03.21. 09:05:52

Kivancsi vagyok mi lesz, orulok, hogy egy helyen egy igy kezelik mert lesz legalabb mintha, hogy mennyirr szamitott a total bezaras. Ja, eleg soknal tartanak most, de vajon mennyire lesz meredek a fertozes?

Btw ha kurvara szinte senkit nem tesztelnek, akkor hogy a veres picsamba tudjak, hogy a szamok kozel allnak a valosaghoz?...

Zsíros Bunci 2020.03.21. 09:07:19

@teéjesenmindegy: +1, imadom amikor a media pofazik, hogy jajj van egy coronás, de a mutert nem tesztelik... MIERT KENE? Bezarjak ugyis 2 hetre karantenba, ha lesz tunet tesztelik, ha nem nem.

Exploiter 2020.03.21. 09:19:55

@Zsíros Bunci:

Jaja én is ennek örülök, valakiknek meg kell próbálni, lesz adat legalább erről.
Csak sajnos úgyis be fognak fosni, amint elérik a tízezres számokat és tömegével hullanak majd.

teéjesenmindegy 2020.03.21. 09:32:54

"egy hete már csak a rizikócsoportba tartozókat és a súlyos tünetekkel kórházba kerülőket tesztelik"

Így is van 1639 és 16 halott... Jó lesz ez.

Egyébként még egy dolgot nem értek. Egyszer vége lesz a karanténoknak mindenhol. Olaszban nem lesz több új fertőzött, a betegek meggyógyulnak, lecseng. A jelen állás szerint Svédországot el kell zárni továbbra is a francba, hiszen fogalmuk sem lesz, hogy náluk mi a helyzet.

Muhammad Balfas 2020.03.21. 09:36:18

alfahir.hu/2020/03/14/svedorszag_teszt_jarvany

"Svédországban a fertőzés már elérte azt a szintet, hogy a Közegészségügyi Hatóság úgy döntött, felhagynak a széles körű teszteléssel, és a fertőzöttek számának napi közlésével. Ugyanis már túl vannak azon, hogy egy-egy elszigetelt esetről vagy fertőzési láncról beszéljenek, már szabadon terjed a járvány az ország lakosai között."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 10:17:04

"10 dolog, amiben különbözik a svéd járványkezelés"

Ahogy olvasom a híreket, csak egy dologban különbözik a svéd járványkezelés: abban, hogy NINCS.

Minek is, hadd pusztuljanak az öregek, aztán jöhetnek a helyükre a fiatal, életerős arabok és négerek.

@Zsíros Bunci:

"ha kurvara szinte senkit nem tesztelnek, akkor hogy a veres picsamba tudjak, hogy a szamok kozel allnak a valosaghoz?..."

Sehogy. Köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 10:19:04

@Exploiter:

"úgyis be fognak fosni, amint elérik a tízezres számokat és tömegével hullanak majd."

Fenér fognak befosni. Koccintanak örömükben, hiszen épp ez a cél, hadd pusztuljon a fehér ember.

qwertzu 2020.03.21. 10:29:42

@kalandfereg: Nem feltétlen. Az is egy stratégia, hogy akinek meg kell halni az halljon meg, de ne omoljon össze a gazdaság. A jelenlegi korlátozások nem tarthatóak sokáig, gyakorlatilag hónapokon belül minden cég csődbemegy, ami brutális munkanélküliséggel jár.

Kedélyes Paraszt 2020.03.21. 10:59:28

1. Alig vannak korlátozó rendelkezések
2. Nincs kontaktkutatás
3. Nem tesztelnek széleskörűen
5. Európában egyedülállóként az általános iskolák és óvodák még mindig nyitva vannak

kell ennél több balfaszság?

Exploiter 2020.03.21. 11:06:32

@qwertzu:

Igen. Most az angolok próbálkoznak a hullámoztatással, de az is túl sokáig tart.

Ha belátható időn belül (Kb 2-3 hónap) nem lehet lezárni az ügyet, senkinek nem lesz más választása, mint elengedni.

Az is egy lehetőség, hogy a svédeknél egy pár hetes apokalipszis után véget ér az egész, aztán szépen mehet tovább az élet, a többiek meg itt pislognak majd, hogy még mindig nem lehet kimenni az utcára.

morph on deer 2020.03.21. 11:06:41

@Nancsibacsi:
“ Büszke liberálisként megdögleni is jobb, ugye?”

Igen, sokkal jobb!
Ha már itt tartunk: Zapata szerint “Jobb állva meghalni, mint térden csúszva élni!”
Meg szerintem is.

De ott nem erről van szó, még véletlenül sem! Ott most ha tetszik, ha nem, - és nekem pl nagyon nem,- mindez a gazdasági hatás enyhítésére tett kísérlet!

Valahogy próbálnak az egészség megóvása és a gazdasági élet fenntartása között egyensúlyozgatni, és valami középutat találni, amíg lehet, hogy megpróbálják elkerülni a teljes gazdasági összeomlást. Pont tegnap olvastam erről először, eléggé mellbevágó, ha belegondolsz.
És azzal együtt, hogy ez morálisan nehezen védhető, számomra furcsa módon a lakosság meglepően nagy része támogatja ezt a megközelítést!
Magyarul: tudomásul veszik, hogy bizony, ebbe bele fognak halni jónéhányan, de az ország addig is ketyeg tovább..!
Például, - hogy a kieső forgalmat talán ellensúlyozzák,- a vendéglátó helyek idén korábban is kinyithatják a szabadtéri területeiket, mint eddig, ha éppen akarják!
Viszont zárva is tarthatnak, ha úgy döntenek, ez kinek-kinek belátására van bízva!

Persze nem mindenki ért ezzel a gondolkozásmóddal egyet, de ott van erről vita, ott mindenki elmondhatja véleményét, - vannak online fórumok,- mindenki kérdezhet, és kap választ!
A helyzet annyiban is más, hogy ott a karantén tulajdonképpen önkéntes, ott a hatóságok ajánlásokat tesznek csak, aztán az egyén vagy az önkormányzat dönt.
Az iskolabezárás pl kizárólag helyi hatáskörben volt, néhány napja hoztak csak arról törvényt, hogy adott esetben az állam is bezárathatja az összes iskolát!
Ezért sem volt általános iskolabezárás, például.

Szóval messze nem arról van szó, hogy hülyék és/vagy bugyuták lennének, hanem teljesen más szemszögből nézik a történetet, mint a többség. Fogadni persze nem mernék arra, hogy nekik van igazuk, de hogy nem véletlenszerűen lépnek, az biztos.
Majd meglátjuk. Már aki megéri...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 11:07:16

@qwertzu:

Igen, erre van egy pont ráillő szó: genocídium.

morph on deer 2020.03.21. 11:22:03

@teéjesenmindegy:
“ Így is van 1639 és 16 halott... ”

Azt felejted el, hogy a svédektől több százan fertőződtek meg az olasz és német sí-helyeken, nagyjából pár hét alatt, közel egyidőben. Négyszáz fölött olasz, százhúsz körüli osztrák üdülésen vettek részt a fertőzöttek közül!
Tehát ott nem azért van ennyi fertőzött, mert hagyták a francba a védekezést, hanem mert eleve fertőzötten mentek haza a svédek a síelésből! Az első kb 80 közül azt hiszem kettő kapta el Svédországon belül!
A norvégek is hasonlóan jártak, pl.
Nálunk még hasonló sem történt.
Tehát messze nem ugyanarról van szó, mint itthon.

Exploiter 2020.03.21. 11:24:14

@morph on deer: nem mellbevágó, hanem tök logikus.
Van két változós, az egyik az elvileg megmenthető életek száma, a másik a gazdasági kár mérteke. Ezek ráadásul nem is egyenesen arányosak, x%al több ember megmentése kitudja hány x%al nagyobb gazdasági kárt jelent és fordítva.
Lehet sopánkodni, de ilyen morális kérdéseket nap mint nap hoz a társadalom, legyen szó sebességkorlátozásakról, tbről, nyugdíjról, ésatöbbi.
Az emberi élet jobbára kifejezhető pénzben és ki is szokták fejezni.

nemecsekerno_007 2020.03.21. 11:27:50

A svédek nem olyan idegbajosak mint Donáth Kacsa vagy a “függetlenobjektív” médiánk. Ők is kipróbálnak egy módszert, ami nem baj. Legalább fél év múlva kiderül, hogy melyik módszer a jobb, aztán arra húznak fel egy protokolt.

Pipas 2020.03.21. 11:28:03

@Exploiter: "Lehet sopánkodni, de ilyen morális kérdéseket nap mint nap hoz a társadalom,"

Emberek életét feláldozni a pénz, a jólét érdekében erkölcstelen dolog, pont, hogy nem morális. És nem, ilyen döntéseket nem hoz a társadalom.

Ha ez elfogadható lenne, akkor lehetne ittasan vezetni, nem lenne sebességkorlátozás és a gyilkosok védekezhetnének azzal, hogy "de sok pénzt kaptam érte, amiből még jótékonykodtam is".

teéjesenmindegy 2020.03.21. 11:36:29

@Exploiter: Igen, általában a hozzád hasonlóan gondolkodók szoktak sírva könyörögni az orvosnak, hogy mentsék meg a seggét.
Tedd fel a kérdést, melyik jobb halottnak lenni, vagy munkanélkülinek?
Aztán tedd fel azt a kérdést is, hogy melyik a jobb, 18 napig eszméletlenül feküdni egy lélegeztetőgépen, vagy ha kimarad idén az új mobiltelefon meg a nyaralás.

Exploiter 2020.03.21. 11:44:57

@Pipas:

De hoz.
Ha nem 50 km/h lenne a sebességkorlátozás, hanem 10, akkor még lehetne menteni évi hány életet? Miért nem annyi? Mert a társadalom hozott egy döntést, az emberi élet nem ér ennyi kényelmetlenséget.
Ha A jelenlegi egészségügyi kiadásokat duplájára növelnénk, még lehetne menteni több embert egy évtizeden belül, mint amit most próbálunk. Miért nem tesszük?
Ennyit az erkölcsökről.

Exploiter 2020.03.21. 11:46:22

@teéjesenmindegy:

Ezeket a kérdéseket nem én fogom feltenni, hanem egy pár hónap múlva mindenki. Kurvára nem érzi még senki ennek a valós gazdasági súlyát.
Nyaralás, még mobiltelefon, az.

teéjesenmindegy 2020.03.21. 11:52:55

@morph on deer: Egyébként szerintem a svédek pont baszhatják majd a gazdaságukat, még akkor is, ha bejön amire számítanak. Ha fél európa összeomlik, akkor ugyan mi a szart fognak eladni, meg megvenni?

"Az első kb 80 közül azt hiszem kettő kapta el Svédországon belül!"
Na jó, de azért csak sikerült továbbadniuk 1600nak. Ami a fentiek alapján bármennyi is lehet.

És ami a legszebb, hogy arról semmi adat nincs, hogy aki már egyszer elkapta az immunis lesz-e.
Van aki újra elkapta - már ha igaz, és nem csak kijött rajta újra.
Ha nem alakul ki az immunitás, akkor a jó svédeknék addig lesz a koronavíus, amíg ki nem halnak. És nem lesz olyan ország aki beengedne egy svédet is...

teéjesenmindegy 2020.03.21. 11:55:04

@Exploiter: Miért, mi? Figyelj ide, egy jóléti társadalomban élünk, ha tetszik ha nem.
Itt nem lesz éhezés, meg lázadások.
Itt a komfortzónánkon kívüli lét az az, hogy nem mehetsz kézműves sört inni és angol csávókkal bulizni.

Exploiter 2020.03.21. 12:07:44

@teéjesenmindegy:

Ezt mond azoknak a tízezreknek, akiknek naponta megszűnik a bevétele. Nem csak a kézműves sörösöknek, nemsokára leállnak a gyárak is sorra, aztán szép lassan minden.

Ha mindenki munkanélküli, ki fizeti a segélyt? Két három hónapot mondtam, amit lehet játszani. Kina ezt úgy bírta ki, hogy csak egy régiót zárt le, a többi finanszírozta. Nálunk nincs tartalék, ha az egész ország leáll még ezzel is beszopjuk. Egy éves leállásba beledöglik mindenki.
Ezek logikus tények.

Sir Gombóc 2020.03.21. 12:21:06

@teéjesenmindegy: ha nem alakul ki immunitás, akkor nem csak a svédeknél, hanem mindenhol gond lesz.

ati27 2020.03.21. 12:23:45

Én svédben vagyok.

Nem tudom mit gondoljak. De ahogy látom itt nincs pánik (még?). Kb most az a hozzáállás, hogy ha megfázás és influenza tüneteid vannak, maradj otthon, moss gyakran kezet, tarts távolságot, kerüld a nagyobb tömeget, Segíts az időseket (vásárlással). Ha kockázati csoportban vagy akkor maradj lehetőleg otthon (idősek, krónikus betegek) Ezeket a dolgokat úgy látom be is tartják. legalábbis a környezetemben. Mi most készülünk fel az otthonról dolgozásra. Szóval jelenleg ez a helyzet. Igazából, teszt nincs annyi, hogy mindenkit leteszteljenek, pláne többször. Tehát meghagyják a súlyosabb esetekre. Ezek a dolgok számomra logikusnak tűnnek. Ezzel valamennyire lehet lassitani a terjedést. Szerintem a totális karantén nem működik, mert hiába zárnál le mindent egy hónapra, ez csak max akkor lenne hatásos, ha mindenhol mindenki az antertiszktól az éjszaki sarkig betartaná. És még akkor is kérdéses. Szóval, marad az elosztott fertőzés. Jelenleg azt gondolom, hogy találnak majd valami hatásosabb gyógszert, ami már ki van fejlesztve (2-3-4 fajta igéretesnek tűnik) és azzal "kihuzzuk" Védőoltást ugye csak kb 1 év mulva igérnek. (szerintem fél év, csak senki nem meri kimondani) Persze lehet hogy amit eddig leírtam abban tévedek. De bizakodom, mert ezek a svédek eddig mindent megoldottak. Remélem most is jó lóra tettek..

teéjesenmindegy 2020.03.21. 12:47:02

@Exploiter: "Kina ezt úgy bírta ki, hogy csak egy régiót zárt le, a többi finanszírozta. "
Kína leállt úgy ahogy van. Elég sokkal vagyok kapcsolatban az ország különböző részeiről, sehol nem dolgoztak. Max kijárási tilalom nem volt...

teéjesenmindegy 2020.03.21. 12:48:47

@Sir Gombóc: "ha nem alakul ki immunitás, akkor nem csak a svédeknél, hanem mindenhol gond lesz."
Az biztos. VIszont ott, ahol nincsenek elkülönítve a fertőzöttek sokkal nagyobb gond lesz. Gyakorlatilag oda vissza fertőzhetik egymást száz évig, és még tünetük sem lesz.

Itt az elkülönített vagy meghal, vagy meggyógyul. Ha meggyógyul mindegyik és nincs immunitás, akkor is megszűnt a járvány.

felső határ nincs 2020.03.21. 12:49:04

@ati27: Tul sok megoldani valojuk nem volt. A ma elo svedek semmilyen krizissel nem talalkoztak soha, esetleg a migrincskrizissel. Azt mondjuk erdekesen kezeltek, legalabbis innen nezve.

legjobbakat

morph on deer 2020.03.21. 14:15:19

@Exploiter:
“ nem mellbevágó, hanem tök logikus.”

Ez nem mond ellent azért. Lehet tök logikus, de attól még mellbevágó, legalább is nekem.

morph on deer 2020.03.21. 14:34:18

@Pipas:
“ Emberek életét feláldozni a pénz, a jólét érdekében erkölcstelen dolog, pont, hogy nem morális.”

Ez ott sántít, hogy az arányok egészen eltérőek. Ha úgy nézed, hogy kvázi egy ország gazdasági egyensúlya versus X darab feltehetően öreg és beteg ember időnap előtti eltávozása az élők sorából, akkor ez azért árnyaltabb, - bár bennem is berzenkedik az erkölcsi érzék, nem is kicsit. Ezt a fajta döntést muszáj meghozni mindenhol, csak éppen ott ez nyíltan történik.

“És nem, ilyen döntéseket nem hoz a társadalom.”
Ebben viszont igaza van Expliiternek, de, ilyen döntéseket állandóan hoznak.
Még akkor is, ha esetleg nem tudatosan, vagy szándékosan megpróbálnak nem tudomást venni róla.
Hogy teljesen triviális példát mondjak, a dohányzás vagy a pálinkafőzés már erről szól, de az OEP támogatás, vagy a kórházak ellátása is.
Igen, orbán most élet-halál ura, és őt ez nem zavarja, sőt. Ez csak az erkölcsi érzékkel rendelkező embereket zavarná...

Fikalnyik Eugén 2020.03.21. 14:59:33

Két kb azonos lélekszámú országból Svédországban tavaly 90e nálunk 130e halálozás volt.
Ha majd lesz 40e halottjuk (nem lesz), egálba leszünk és picsoghatnak Orbán felszopói, addig is hajkurásszák vissza a nyuggereket a lakásaikba, mert szükös évtizedeknek nézünk elébe.

Hórukk 2020.03.21. 15:05:26

Azért van közös abban, ahogyan a két ország kezeli a járványt: mindkét országban igénybe veszik a katonaság segítségét. A svéd katonaság felállított, berendezett katonai mobil kórházakat, arra az esetre, ha a helyzet rosszabra fordulna. Stockholm környékén többet, a sarkkörön túl egyet sem.
A magyar kormány pedig kiküldte hős katonáinkat hogy foglalják el egyes nagyobb cégek irodáit. Az Auchanhoz többet küldtek, a CBA-hoz egyet sem.

felső határ nincs 2020.03.21. 15:09:23

@Hórukk: A katonasag logikus intezkedes. Azert vannak kint, hogy amikor majd verekedni fog a paraszt az utolso konzervert, meg egyenkent engedik be a zembert a boltba, akkor legyen aki fenntartsa a rendet.
Plusz esetleges kijarasi tilalom fenntartasara sincs eleg rendor. Plusz a katonaknak ez jo gyakorlat, amugy foleg unatkoznak.

Kontenerkorhaz Magyarorszagon is epul.

qwertzu 2020.03.21. 15:21:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A teljes gazdasági összeomlásnak is vannak halottai, alkalomadtán nem is kevés.

@Pipas: A jólét és életek száma nem független egymástól. A jóléti társadalmak és a hosszú élet együtt jár. Nincs jóléti társadalom, nem lesz hosszú élet sem.

chrisred 2020.03.21. 15:24:30

@felső határ nincs: Mert az Auchanban verekedni fognak a konzervért, a CBA-ban meg nem?

felső határ nincs 2020.03.21. 15:38:27

@chrisred: Hagyjuk mar a bulvart, milyen Auchanban lattal katonat? A cegek listajat az Index lehozta, semmi meglepo nincs benne energiakozpontok, vizmuvek stb.

teéjesenmindegy 2020.03.21. 16:29:09

@chrisred:
1. 140 cég van a listán, ebből kiadtak eddig hetvenet. Simán lehet, hogy a cba benne van a másik hetvenben. Az is lehet, hogy van még 280 cég egy másik listán, ami akkor lép életbe, ha még szarabb lesz a helyzet?
2. Miért érzed magadat okosabbnak mindenkinél? Vannak emberek akik évek alatt felállítottak protokollokat, hogy mikor, milyen esetben miket kell lépni. Ezeknek ez a munkájuk, esetleg szakmájuk, tanulták évekig, tanulmányoztak más országokat, plusz hozzáférnek olyan információkhoz, amikhez te nem. Miért az az első, hogy kapásból, biztos, hogy ők tudják rosszul, nem értenek hozzá, stb?
3. Miért kérdezed meg ezt pont ugyanolyan kevés információval rendelkező, a dolgokra semmi rálátással nem bíró emberektől, mint amilyen te is vagy? Már a kötekedésen meg a hangulatkeltésen kívül...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 17:00:25

@morph on deer:

"orbán most élet-halál ura, és őt ez nem zavarja, sőt. Ez csak az erkölcsi érzékkel rendelkező embereket zavarná..."

Ha más lenne a miniszterelnök, akkor az lenne élet-halál ura. Lényegében hadiállapot van egész Európában, egy-egy döntés előtt nincs mód és idő hetekig tárgyalni a parlamenti pártokkal.

Orbán pedig szakemberek véleményére alapozva hozza meg a döntéseit, lásd pl. az iskolák bezárásáról alkotott döntésének gyors megváltoztatását. Továbbá az ehhez hasonló esetekre megvannak a szükséges és nezetközileg is elfogadott protokollok, ezek sorába illeszkedik a katonaság megjelenése is az utcákon (pl. elriasztják a bezárt üzletek fosztogatóit, akik különben idővel biztos megjelennének).

Ahogy elnézem, az ellenzék nem kis része most a vírusnak szurkol, hátha belebukik Orbán. Az sem baj nekik, ha eközben a fél ország beledöglik, csak bukjon Orbán.

Kvantumszinkron 2020.03.21. 19:35:18

Én jobboldalinak vallom magamat. Sajnálatos, hogy Orbánnak agyára ment a hatalom. Az a legrosszabb, amit a követőivel tesz: lehülyíti őket.
"Nyájimmunitás": Idáig jutottunk: Orbán és követői nyájnak tekintik az embereket.
Orbán első bűne, hogy Gyurcsányt nem küldte börtönbe. Azért tartotta meg, mert ez a végső érv sok eredetileg rendes jobboldalinak: "Még mindig jobb, mint Gyurcsány". Orbánnak nem Deák Ferenc a mérce, hanem Gy. Ezzel arra a szintre süllyesztette magát.
O-nak és Gy-nak együtt kellene eltünnie.
Klasszikus történet: annyira küzdenek valami ellen, hogy olyanok lesznek ők is.
Remélem, hogy a járvány kezelése ugyanaz lesz O-nak, mint volt az európai balliberálisoknak a migránsválság: lelepleződik a hozzá nem értésük, megrendül a hatalmuk és belebuknak.
Jönnek normálisabbak.

AngeI 2020.03.21. 19:58:55

@kalandfereg: Svéd libsi racionalitás. Ha kevesebb idős svédnek kell nyugdíjat fizetni, többet lehet a migrikék jólétére, sokasodására költeni. Ez persze egy önfelszámoló, etnomazochista racionalitás: a végcél a skandináv Bejrút elérése, a fehér ember kiküszöbölése a rendszerből. ("Finnországban túl sok a finn..")

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 21:32:33

@Kvantumszinkron:

"Remélem, hogy a járvány kezelése ugyanaz lesz O-nak, mint volt az európai balliberálisoknak a migránsválság: lelepleződik a hozzá nem értésük, megrendül a hatalmuk és belebuknak."

Vagyis dögöljön a magyar tízezerszám, nem érdekes, csak Orbán bukjon - ugye ezt akarod? Mert hiszen csak úgy lepleződhet le az állítólagos hozzá nem értésük, ha hull a magyar, mint ősszel a legyek.

Csak halkan megjegyzem, hogy az európai balliberálisok nem buktak bele a migránsválságba, sőt. Franciaországban liberális kormányzás van, Németországban a Zöldek tavaly taroltak az európai parlamenti választásokon, a szocdemek a gyengüéás ellenére kormányon vannak. Ez nem úgy néz ki, mint egy bukás.

""Nyájimmunitás": Idáig jutottunk: Orbán és követői nyájnak tekintik az embereket."

Magyarországon kimondatlanul sem cél a nyájimmunitás. A svédeknél és a briteknél az ill. az volt.

Mellesleg ez egy szakszó, nézz utána, ha nem hiszed. Ez nem jelenti, hogy bárki is nyájnak tekinti az embereket. Szánalmas vagy, ahogy egy szakszón lovagolva ócsárolsz valakit.

teéjesenmindegy 2020.03.21. 21:34:11

@Kvantumszinkron:
""Nyájimmunitás": Idáig jutottunk: Orbán és követői nyájnak tekintik az embereket."
1. Ez egy kifejezés, nem Orbánék találták ki
2. Anglia és vagy Hollandia próbálkozott volna ezzel, nem Orbán.
index.hu/techtud/egeszseg/2020/03/20/koronavirus_jarvany_fertozes_nyajimmunitas_immunitas_nagy-britannia_hollandia/

teéjesenmindegy 2020.03.21. 21:39:09

@Kvantumszinkron:
Egyébként. Ha körbenézel gyakorlatilag a svédeken kívül mindenki ugyanazt csinálja. Bezárkózik, karanténba vonul. Minden miniszterelnök ilyenkor a járványügyi szakemberekre hallgat, akik ahogy látszik mindenhol ugyanazt mondják.
Hogy 20 halott lesz vagy 20.000 az nem Orbántól függ, hanem attól, hogy az emberek mennyire tartják be a dolgokat, meg hogy mekkora mázlink lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.21. 22:06:18

@Kvantumszinkron:

""Nyájimmunitás": Idáig jutottunk: Orbán és követői nyájnak tekintik az embereket."

BIztos Orbán miatt nevezik angolul is herd immunity-nak. Németül meg Herdenimmunität-nek. Mert a Patás már az angol és a német nyelvet is megfertőzte.

Az Orbán-fóbiád elvette a maradék eszedet is, ha egyáltan valaha volt neked egy mákszemnyi is.

Hórukk 2020.03.21. 23:09:08

@felső határ nincs: Te félreérted ezt az intézkedést. Ha nem értesz egyet velem, akkor sétálj el a legközelebbi Auchanig (vagy vízügyes, vagy szemetes cégig stb.). Nem fogsz katonát látni a bejáratnál, hőseink az (al-)igazgatói irodákat és hasonló stratégiai helyeket foglalták el. A kórházak sem kerültek szóba mint a katonaság által védendő objektumok, pedig atrocitásra ott lehet leghamarabb számítani, amint az igények komolyabban meghaladják a kapacitásokat.
Régen Sziléziába, Bécsbe, később Észak-Erdélybe meg a Vajdaságba vonultak be katonáink, de változnak az idők, vátozik a hősök feladata is. Most kamunyálvizsgás. 90-es ikuval rendelkező főtörzsék, alhadnagyék fognak komoly cégeket felügyelni, persze valójában mindenféle idióta parancsot végrehajtani.

teéjesenmindegy 2020.03.21. 23:46:19

@Hórukk:
Ja, idióta parancsokat.
Mint: "ne hagyd, hogy felemeljék a csirkemell árát 20ezer forintra."
Vagy "mindenki max. egy kiló rizst vehet"

teéjesenmindegy 2020.03.21. 23:55:11

@Hórukk: Egyébként én előbb kérdeztem, de arra sem kaptam választ.
Szóval, miért gondolod, hogy az állam (persze a patás az meg akar ölni, semmi más vágya nincs) meg az azt működtető emberek veled akarnak kibaszni, és egyébként teljesen idióták.

Na, ne gyere a kézenfekvő "mert ezt tapasztaltam" dumával.

Szerinted mi a szent szarért képeznek járványügyiseket évekig? Miért találnak ki protokollokat különböz esetekre? Emberek ezt tanulják évekig, mindenhol a világon ezt csinálják, akkor miért gondolod, hogy te okosabb vagy, és minden amit csinálnak faszság?

Hórukk 2020.03.22. 01:11:35

@teéjesenmindegy: A (fantom-)cégvezetéshez, az árképzéshez, nameg a rizsához tényleg értenek ezek a kotonák. Különösen az olejezredesek meg azok utódai. Az extrém árú csirkemell rossz példa, mert a kis magyar üzletekben volt a legdrágább, de oda pont nem rendeltek ki katonákat.
Azt most sem látom, hogy valamit kérdeztél volna tőlem korábban.
Nem állítottam hogy mindig a néppel akarnak kib.szni: amikor a népnek is jó, hogy mészaros szerez meg hozzáértés és verseny nélkül 1-1 iparágat, vagy tiborc hozza el a világosságot az életükbe, akkor nem. Viszont amikor ez a népnek és a hazának kifejezetten káros, akkor az számomra is sajnálatos. Az meg még sajnálatosabb, amikor ehhez a hazaáruláshoz egy egész államigazgatás asszisztál.
Ez csak kis mellékzönge itt, én nem állítottam, hogy rosszat akarnak a magyar járványügyisek, de ez a poszt a svédekről szól és a poszter, méginkább a hozzászólások a svédeket ekézik, ami ugye az eddigi, hosszútávú eredményeiket nézve nem igazán indokolt.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 01:35:01

@Hórukk:
A katonák nem fognak cégeket vezetni, kezdjük ott. Ez biztos. Teneked meg fogalmad sincs, hogy miért lettek kiküldve. Biztos nem azért, mert jobban tudnak céget vezetni.
A csirkemell kurva jó példa, mert ki le nem szarja a kis forgalmú hentest? Akkor lesz baj, ha a nagy forgalmú auchan, tesco kezd el geciskedni- profitot maximaizálni.

A nép békeidőben is leszarta, hogy mészáros vagy strabag építi a kibaszott utat.. Te hoztad fel, csak a fasz tudja minek.. Az meg már beteges, hogy az egész államigazgatás asszisztál..

Ha a poszt a svédekről szól, akkor ugyan miért hoztad fel Orbánt, a második sorban?

A svédek ekézése (értetlenkedés egy nagyon nagyon furcsa hozzáállás miatt egyébként jogos. Svédben 1700 fertőzött van, meg 20 halott. Szerintem a hosszútávú eredményeik elég szarok, nem gondolod?

chrisred 2020.03.22. 05:55:48

@teéjesenmindegy: 1. Talán rajta vannak, talán nem. Emiatt nekem el kellene hinnem azt az állítást, hogy a katonák a konzervekért folytatott tömegverekedések miatt vannak kirendelve?
2. Ezek szerint felső határ nincs azok közé tartozik, akik mindent tudnak ezekről a protokollokról? És ezt miért kellene elhinnem?
3. Azért, mert állított valamit. Aki nyilvánosan tesz ilyen kijelentéseket, álljon is ki aokért.

Bkkzol 2020.03.22. 07:04:48

Most is a valós élettől elrugaszkodott naivitás és idiotizmus keverékével reagáltak a helyzetre a svédek.
Igen, törvénytisztelő fegyelmezett nép a svéd, de az új svédekről ez már nem mondható el.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 09:46:28

@chrisred:
Végül is azt hiszel, amit akarsz. Mondjuk arról ugye nem mondtál sokat, csak kötözködsz és okoskodsz.
Valószínűleg egyik kommentelő sem tagja az operatív törzsnek, vagy nevezd bárhogy azokat akik elállítottak vészhelyzeti protokollokat, és ezért max. véleményt mondunk, nem állításokat.
A te összes hozzászólásod meg annyi, hogy "a cba mért nem".

1. Egy folyamat felénél vagy negyedénél marhaság belekötni, hogy X miért és Y miért nem. Indulj ki abból, hogy Y is sorra kerül. Majd a végén lehet ötletelni.
2. Most mit is nem hiszel el? Hogy "felső határ" nem a katasztrófavédelem igazgatója?
3. Teljesen jogos a véleménye, valószínűleg ez is az egyik oka, hogy ott vannak.

ember100 2020.03.22. 10:54:57

@felső határ nincs:
Helló !

Hát erre mit mondjak ?
Amikor a WHO központja azt tanácsolja , mert ugye hatalmuk az nincs , hogy tesztelni tesztelni .. karantén AKKOR a magyarországi WHO azt mondja minek tesztelni .
Tehát a WHO hülye csak mi vagyunk villamos.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 11:03:09

@ember100: Nem. Ez azt jelenti, hogy nem tudsz két cikket elolvasni.
WHO főigazgató:
"Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát"
Ezt csináljuk is, egy fertőzöttre jut 35 negatív teszt. Ennyire mennek utána, ennyire foglalkoznak a gyanus esetekkel... A németeknél ez a szám 5 volt.

Erre hozza az okos média, hogy tesztelni kell mindenkit, meg nem elég a tesztelés.

A WHO magyar fiókvezetője ezt mondja:
"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel "

Pont ugyanaz mint amit a WHO mondott, meg amit a tisztifőorvos is mondott.

De hát az index meg a 444 ujságírói mindent jobban tudnak mindenkinél, az olvasóik meg nem bírnak megérteni három sort.

A magyar WHO

ember100 2020.03.22. 11:16:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Helló !

"Orbán pedig szakemberek véleményére alapozva hozza meg a döntéseit...."
Hát ez jobb volt mint egy Hifi kabaré :)

teéjesenmindegy 2020.03.22. 11:29:13

@ember100:
Nem, te tényleg jól átlátod a helyzetet. Orbán egymaga kénye kedve szerint hoz döntéseket. Az egyetlen célja, hogy mindenki kipusztuljon, de főleg az, hogy te.
Nehéz lehet neked, ennyi ésszel élni.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 11:30:56

@ember100:
Ja, elmondom, hogy ha Fletó, Kunhalmi, vagy a jó isten tudja csak éppen ki a sztárotok lenne kormányon, akkor kb. pont ugyanezeket az intézkedéseket csinálnák.

Hórukk 2020.03.22. 12:37:59

@teéjesenmindegy: Ha a katonák melózni mennek az Auchanba, akkor miért az irodákba mennek? Anno 40 éve, amikor az őszi betakarításban segédkeztek, valahogy nem a TSZ-irodába ültek be emlékeim szerint. És az úgy volt jó - ha már segíteniük kellett. A svédeket magunkkal összehasonlítva ekézik, ezért bátorkodtam a hazai viszonyokra rávilágítani. A sok birkának lehet hogy mindegy hogy ki építi az utat, mert nem tudják, hogy dupla áron teszik. Vagy nem akarják észrevenni. Magyarul, ha tisztességes versenyben nyernék el el a kivitelezést, akkor pont 2x annyi dolgot lehetne építeni és Mo nem maradna le a szomszédaihoz képest. Azt azért minden birka rögtön megérti, hogy ha kétszeresére megy fel a csirkemellára, akkor ugyanakkora fizetésből csak feleannyit tud venni. Ugyanez nem esik le az összes többi beruházással kapcsolatosan. Ez az általános hozzáállás vajon miért ne lenni igaz az eü-re és az eü beszerzésekre, azokon keresztül akár a járványügyre?
Nálunk hány fertőzött és hány halott van? Csinálj egy aránypárt (ha tudod mi az) és úgy hasonlítsd össze a halálozást itt és ott. Hosszútávú eredmény alatt nem az utóbbi 1 hét eseményeit értem, hanem az életkilátások statisztikáit itt és ott. A svédeknél jelenleg több a fertőzött, mert ott nem csak a rektorok járnak sielni, még a rokkantnyögdíjas is Thaiföldről húz haza ilyenkor.

chrisred 2020.03.22. 12:40:16

@teéjesenmindegy: "A te összes hozzászólásod meg annyi, hogy "a cba mért nem"."

Kezdjük azzal, hogy ez élből nem igaz. Egy kommentelőt kérdeztem, hogy miből gondolja, hogy a katonákat a konzervek miatti verekedésre vezényelték ki, mikor tudtommal az Auchan rajta van a listán, a CBA meg nem. Miután már azonosultál ezzel a véleménnyel, tehát vindikálod magadnak a jogot, hogy tisztában vagy vele, miért vezényelték ki a katonákat, ezek szerint szintén az operatív törzs tagja vagy. Mivel állításod szerint csak nekik van joguk ilyesmit állítani.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 13:13:45

@chrisred:
Abból gondolja, meg én is, hogy ez egy logikus ok. Mondok még párat, jó?
Árakat ne drágítsák. Ne adjanak ki többet egy személynek, mint amennyi háztartási hasznosításra kell. Logisztikailag oda vigyenek árut ahol kell. Nyitvatartást befolyásolják. Amennyiben fosztogatás/rendbontás történik megvédjék.
Én, így, hogy nem vagyok se katasztrófavédelmis se operatag, ezeket tudom feltételezni mindenféle utánaolvasás meg kérdezősködés nélkül. Viszont simán elfogadom, hogy a szakemberek - akik hasonló protokollokat más esetekre is felállítottak már évekkel ezelőtt - olyat tudnak, amit én nem, és azon információk alapján hoztak döntéseket.
Sőt, azt is el tudom fogadni, hogy valaki másnak más dolgok jutnak az eszébe.

Tudtoddal mi van a listán az teljesen lényegtelen, hiszen fogalmad sincs a lista második feléről.

Egyébként - és ismét csak ötletelek - a CBA méreteiben sokkal kisebb mint a tesco vagy auchan. Mondjuk egy fosztogatáskor egy sarki kisboltot 2 rendőr is meg tud védeni, egy tesco méretű hipermarkethez meg kell egy század katona.

De mondom, élhetsz te úgy, hogy biztos tök hülye mindenki, és miért nem a cba-val kezdték...

teéjesenmindegy 2020.03.22. 13:23:41

@Hórukk:
Gondolom nem árufeltölteni kellenek a katonák. Nem segíteni mentek rakodni, meg kasszázni, hanem az üzemeltetést felügyelni.

Hagyjuk már a duplán épített utakat. Unalmas baszod. Kurvára nem tudod bebizonyítani, hogy amikor a strabag épített valamit akkor ő aztán nem dupla áron épített - pont ugyanúgy mint ahogy azt sem, hogy most dupla áron építenek? Kihez képest?
Ezt így simán mantrázzátok, hogy dupla áron van építve, aztán el is hiszitek. Baromság.

Milyen aránypárt csináljak?
131 fertőzött - 7 gyógyult. Svédország 1770 fertőzött és 16 gyógyult. Akkor most a magyar eü a jobb?

Exploiter 2020.03.22. 14:40:33

@teéjesenmindegy:

Ezzel azért nem értek egyet, mert a minél pontosabb adatok életeket és gazdaságot is menthetnek.

Mondok egy extrémet, ha kiderülne, hogy amúgy itthon nem 130 hanem 130000 fertőzött van jelenleg, akkor abból az következik, hogy a súlyos esetek száma olyan kevés és a halálozási ráta olyan alacsony, hogy most azonnal menjen mindenki dolgozni, ezért nem éri meg az országot leállítani.

Illetve a modellezés szempontjából rohadt jó lenne tudni a valós gyógyultak számát is, egy antitest teszttel.

Jelen helyzetben nincs olyan, hogy felesleges teszt.

ember100 2020.03.22. 15:30:14

@teéjesenmindegy:
Helló !

A WHO azt írta hogy tesztelj akit csak lehet és NEM az egész lakosságot írta.
De ugye Dél-Korea villamos mert ott a lakosság 90 % tesztelték :)
HA sárga lennék és csilingelnék villamos lennék :)
A Fényességes Vezető már TÖBBSZÖR is megmutatta hogy egyedül dönt , most is így van , meg még kapkod is.

Kvantumszinkron 2020.03.22. 18:58:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Maga a tényeket nem vitatja, helyette feltételezéseket hangoztat és sértéseket mond.
1. Bayer Zsolt esete tipikus: sok igazságot mond, de sajnos egy lelkibeteg ember.
2. Persze hogy nem ők találták ki a nyájimmunitást, de szívesen hangoztatják. Egyik legjobb barátom is ezt ecsetelte nekem.
3. Örülök , hogy a többi megállapítás nem váltott ki durvaságot magában. Ezek szerint nem tartotta annyira fontosnak vitatni.
4. A maga és politikai ellenfelei és sok mindenki által tett viselkedés ugyanaz, mint a köpködés, a kézmosás hanyagolása. Ez a magatartás ön - és közveszélyes.
5. Imádkoztam egyet magáért is.

Hórukk 2020.03.22. 19:20:26

@teéjesenmindegy: Ugye én ezt kérdeztem: " Nálunk hány fertőzött és hány halott van? Csinálj egy aránypárt (ha tudod mi az) és úgy hasonlítsd össze a halálozást itt és ott!"
Te sajnos nem tudtad értelmezni ezt a kérdést, vagy mert setét vagy vagy mert hazudsz. Ezt válaszoltad: "131 fertőzött - 7 gyógyult. Svédország 1770 fertőzött és 16 gyógyult". Ez ugye nem a kérdésre adott válasz és nem releváns információ egy járvány elején. De a buták terelésére jó lehet.
Képességeid alapján hamarosan bekerülsz az operatív törzsbe.

Hórukk 2020.03.22. 19:22:00

index.hu/belfold/2020/03/22/koronavirus_teszteles_tapasztalatok_hogy_tortenik/

Aki szerint ez a járványügyi szempontból megfelelő eljárás, azt az operatív törzs operálja meg.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 19:49:52

@ember100: Fent idéztem, hogy mit írt a WHO. A főigazgató is, meg a magyarországi irodavezető is. Ne találj már ki baromságokat.
Dél Korában március 20-ig 316 664 tesztet csináltak. Van 8897 fertőzött. 36 tesztből egy pozitív.
Magarországon 4443 tesztet csinátak a 131 fertőzöttre. 34 tesztből 1 pozitív.
Pont annyit tesztelünk, mint Dél Korea. Hétszer annyit mint a bezzegnémetek.

Asszem kussolj, mert semmihez nem értesz.

teéjesenmindegy 2020.03.22. 19:58:27

@Hórukk: "Ez ugye nem a kérdésre adott válasz és nem releváns információ egy járvány elején. "
Bezzeg az, hogy van 130 fertőzött és 6 halott, az releváns, mi? Jó nagy sötétség lehet odabent...

Figyelj már, hülyegyerek, ha tegyük fel, az lenne a járvány vége, hogy 200 fertőzött, 100 halott, akkor szerinted jól vagy rosszul teljesített-e a járványügy?

"Aki szerint ez a járványügyi szempontból megfelelő eljárás"
Még jó, hogy te ezt a fotelból sokkal jobban tudod, mint a szakemberek, akik ebben dolgoznak.
Szerintem szaladj be, aztán gyógyítsál is, ha ennyire mindent tudsz.
Ja, lehet nyifogni, hogy lassan jön a mentő, miért nem jön egy mentő mindenkiért, miért nem viszik haza stb. Tudjuk, ha más lenne a kormányon, akkor százszor ennyi mentő lenne. Minden betegre jutna három..

ember100 2020.03.22. 23:05:19

@teéjesenmindegy:
Helló !

Béla a személyeskedést inkább hagyjuk .
Bár szerinted a 316.000 teszt ugyan annyi mint 4.000 DE sajnos a matematika mást mond :)
Persze ha visszafele számolsz akkor minden érthető .
Te TÉNYLEG komolyan gondoltad ezt ?????
A Fényességes Vezető és bandája TUDJA mennyi tesztet kell elvégezni ?
Amúgy tudod a TESZT aszt :) vizsgálja amit még NEM tudunk ja de Valaki ezt is tudja :) ( F.V.)
Idézet a mindent tudótól
"Asszem kussolj, mert semmihez nem értesz."

teéjesenmindegy 2020.03.22. 23:46:17

@ember100: Jó, szóval sötét vagy, meg ehhez mérten nagy az arcod, nem baj, elmagyarázom.
Szépen lassan, jó, hátha megérted.

Képzeld el, hogy az első napon mondjuk kiderül valakiről Győrben, hogy vírusos. Ő az első az országban legyen a neve XY. Elkülönítik, és elkezdik felkutatni, hogy hány kontaktja volt, akiket letesztelnek ill. karanténba raknak.
Nincs értelme Debrecenben elkezdeni tesztelni a népet, hiszen esélyük sem volt, hogy XY-nak találkozzanak. Azokat tesztelik, akiknek reális esélyük volt, hogy elkapják. Ez hány ember? Mondjuk 25. Tehát csináltak 25 tesztet az egy fertőzöttre. Közben páran bemennek az orvoshoz, hogy tüneteik vannak, és őket is letesztelik, pedig közük nem lehetett XY-hoz, de esetleg máshonnan elkaphatták. Na, így jön ki a tesztek száma, hogy 35. A gyanus esetek + XY kontaktjai.
Persze el lehet menni Debrecenbe és letesztelni az egész város, és lobogtatni, hogy csináltunk 100000 tesztet, csak ezzel semmit nem érsz el. Koreában ez a szám 35, a németeknél 5. Akkor szerinted mégis ki tesztel többet? Ki alaposabb? Ki megy jobban utána a fertőzöttek kontaktjainak?

Aztán. Ha rólad ma kiderül, hogy pozitív a teszt, és velem találkozál ma reggel, akkor engem teljesen értelmetlen tesztelni, mert a teszt még nem tudja kimutatni. Ilyenkor van az, hogy te mész a karanténba, és én is, ha van némi agyam. Mert lappangási időben nem tudja a teszt kimutatni.

Remélem tudtam némi fényt gyújtani abban a borzasztó sötétben.

ember100 2020.03.23. 23:09:23

@teéjesenmindegy:
Helló !

Öregem te elég makacs vagy :) ja és vicces , na jó nem annyira .
Tehát a Dél-Koreaiak hülyék hogy sok-sok tesztet csináltak és megállították a vírus terjedését.
SENKI nem írta -gondolta ha Győrben van egy fertőzött akkor Debrecenben is MINDENKIT tesztelni kell ez a te agyszüleményed csak hogy az "igazad " bizonygasd.
Ja meg a ma találkoztam egy vírusossal és csináljunk tesztet SEM írtam sehol ez is a te agyszüleményed csak hogy kiforgasd a valóságot.
Én nem vagyok orvos mint az a szegedi agyhalott DE naponta TÖBB mint 25 emberrel találkoztam idáig, persze most kerülöm a kontaktot.
És ugye akikkel találkoztam azok is találkoztak emberekkel :) Exponenciális növekedés , matematika 6. osztály.
Az meg részletkérdés hogy a Fényességes Vezető és bandája most mondta be hogy az EGÉSZ országban van fertőzött.
Tegnapelőtt még nem mondtak területi adatokat. Tudom ma NEM tegnapelőtt van :)
Semmi gond .
Én vagyok a sötétség kirája :)
Ha te mondod :)

Hórukk 2020.03.23. 23:12:03

@teéjesenmindegy: Mostmár mindenki láthatja, hogy te képzed ki az operatív törzs szagértőit!:-)
Egy járvány súlyosságát járvány kiterjedése és a halálozási arány jellemzi, ezek a releváns információk. A kiterjedést ugye csak a végén lehet megállapítani. a halálozási arányt viszont már korábban is. Persze kókler miniszterúr ma kiadta, hogy akik a tüdőgyulladásukba halnak bele, azok papíron a cukorbetegségükbe, szívbetegségükbe, rákjukba fognak ezentúl belehalni. Gondolom el kezdte szúrni az operatív tözsfőnök szemét a túl magas halálozási arány.

Hórukk 2020.03.23. 23:41:57

Itt van, hogy mit fognak csinálni hős magyar vitézeink a 71 cégnél:
" ... a felügyelettel kapcsolatos feladatok körében a Magyar Állam képviseletében eljáró szerv vagy személy az alábbiakra jogosult:

áttekinti a gazdálkodó szervezet vagyoni helyzetét;
jóváhagyja, illetve ellenjegyzi a gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait; továbbá
döntést hozhat a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, következményeinek enyhítésével összefüggésben azon ügyekben, amelyek egyébként az érintett gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének (tehát a közgyűlésének/taggyűlésének/alapítójának) hatáskörébe tartoznak. "

Hogy ez más kormányoknak nem jutott eszébe, csak a miénk ilyen zseniális!? Vagy már az olasz hadsereg is a Ferrarit meg a Ferrerót vezeti, a Bundeswehr meg titokban a Lidlit, csak titkolják előlünk ezeket a hatékony járványügyi intézkedéseket?
Csupati helyzetbe kerül!:-)

Hórukk 2020.03.23. 23:52:57

" Egy felcsútira 10 783 215 forint, míg egy átlag magyarra csak 44 387 forint támogatás jutott az Orbán-kormány sporttámogatásának nagy részét adó taóból.
A legnagyobb vidéki városok jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda-, labdarúgó- és vízilabdacsapatai együtt sem voltak képesek tehát több közpénzt lehívni, mint a felcsúti futballrészleg. "

De most már ennek nyilván vége: első a járványügyi védekezés!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.24. 00:14:46

@Hórukk:

Ugyanezt elmondhatod bármely településről, ahol stadion épült. :(

Ettől függetlenül nem sportszerű az országos átlagot és egy helyi átlagot összehasonlítani.

A Liberálisok irodájában a párttagok aránya közel 100%, míg országosan ugyanez a statisztikai méréshatár alatt van. :D

Hórukk 2020.03.24. 01:08:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Stadionok máshol is épültek, ismerd meg kishazád!
" Az 1892 lakosú Fejér megyei futballfőváros fölénye különösen szembeszökő, ha azt nézzük, hogy az egy főre jutó listán a Győr-Moson Sopron megyei Lipót (568 858 forint fejenként, 759 lakos) és a Balaton-felvidéki Felsőörs (448 621 forint/fő, 1812 lakos) követi a dobogón, de a különbség itt is majdnem HÚSSZOROS a miniszterelnök faluja javára. Első városként a sorban Balatonfüred a negyedik (411 830 forint/fő, 13 768 lakos)."
Hogy a kedvedért kedves kovácsné, ne csak az országos átlaggal hasonlítsuk össze.
De ez mind az eü-re megy ezután, ezt orbánviktor becsületszavára ígéri!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.24. 08:58:40

@Hórukk:

Én is helytelenítem, sőt elítélem a stadionépítéseket. De azt azért látni kell - és ezt nem a stadionépítések mentegetésére írom -, hogy az elmúlt 9 évben stadionokra költött összes pénz az egészségügy egy éves költségvetésének is pusztán elenyésző hányadát fedezné.

Ettől természetesen fölöslegesnek, sőt károsnak tartom a stadionépítéseket. Ráadásul ezeket nemcsak felépíteni kellett, hanem karban is kell őket tartani, üzemeltetni kell őket.

qwertzu 2020.03.26. 10:05:50

@blogíró

Jó a poszt, ha van rá időd szívesenolvasnék a helyzet alakulásáról. Svédország az egyetlen, amelyik ezen az úton halad, kíváncsi lennék rá hogy hogyan alakulnak a dolgok, de nem nagyon lehet a sajtóból értesüléseket szerezni.
süti beállítások módosítása