Svédségek

és kétségek

Svéd korona

2020. március 13. 20:49 - Svédségek

A nemzeti fizetőeszköz is betegeskedik már egy ideje, de az igazi baj a svéd kormány koronavírussal kapcsolatos kríziskezelésével van. Magyarországon keveset hallani egyelőre a svédekről, de ez hamarosan akár meg is változhat. A megbetegedések száma péntek délutánra a csütörtöki 620-ról 775-re nőtt, miközben a svéd kormány nagyon óvatosan hoz intézkedéseket.  

Eddig nagyon úgy tűnik, hogy a svédek a koronavírusos időkben is megőrizték hidegvérüket, de a img_20200313_175020_1.jpgkormány és az ügyben leginkább illetékes Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) mindenképpen. Általában ajánlásokat fogalmaznak meg, igazán drasztikus lépésekre ezidáig nem került sor. Egyedül az 500 fő feletti rendezvények megrendezését tiltották be szerdán, nem téve különbséget kül- és beltériek között. Beutazókat nem ellenőrzik, karanténról nem hallani, és fogadják a menekülteket is, hasonló lélekszámban, mint a járvány előtti időkben. A Bevándorlási Hivatal (Migrationverket) statisztikája szerint az elmúlt három hétben összesen 1023 migráns adta be svéd földön menedékkérelmét. 

Úgy tűnik, az egészségügyi ellátórendszer felkészülten fogadja a rengeteg fertőzöttet, ugyanakkor egyre többeket nyugtalanít a hatóságok és a kormány lassú és tesze-tosza reagálása. A Magyarországhoz hasonlóan 10 millió lakosú (ugyanakkor négyszer akkora területen eloszló) országban már 800 körüli fertőzöttet tartanak nyilván. A kisebbségben kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíciót vezető Stefan Lövfen szerdán és pénteken is tartott sajtótájékoztatót. lovfen.jpg Az előzőn nagyjából annyit mondott a miniszterelnök, hogy mosson mindenki alaposan kezet és viselkedjen felelősségteljesen embertársai és Svédország irányába. A mai, péntek délutánin már valamivel konkrétabb volt, elmondta, hogy továbbra sem zárják be iskolákat (mint például a szomszédos Dániában), de a tavaszi felsőoktatási vizsgák elmaradnak. Valamint, hogy az izgalmat fenntartsa, belengette, hogy még jöhetnek olyan intézkedések, amelyek komolyan érinteni fogják a svédek mindennapi életét.  

Az elmúlt pár napban kezdik a híresen nyugodt svédek is elveszíteni a türelmüket. Professzorok és orvosok sürgetik a drasztikus fellépést, és a munkahelyeken is pedzegetik, hogy ideje lenne otthonról dolgozni. Az elmúlt egy-két napban kezdték már a boltokat is megrohanni, csütörtök este egyes boltokban már nem volt liszt és tészta például. Természetesen sokan bírálják az oktatási minisztert is, amiért nem záratja be a kormány az óvodákat, iskolákat. A szocdem Anna Ekström miniszter ezt azzal magyarázta, hogy túl nagy terhet jelentene a szülőknek a gyerekfelügyelet, és ahol csak a nagyszülőkkel tudnák ezt megoldani, ott veszélybe sodornák az időseket, hiszen ők a legveszélyeztetebbek. Arra a paradoxonra nem tért ki az egészségügyi miniszter, hogy az iskolában is vannak idősek (ugyanolyan tanárhiány van, mint Magyarországon), akik ugyebár szintén megfertőződhetnek, valamint a gyerekek egymásnak is átadhatják a vírust, amit aztán haza is visznek tünetmentesen.img_20200312_130728.jpg

Olaszországban robbanásszerűen terjedt el a vírus, valószínű a megelőzéssel kapcsolatos hiányosságok és a hatóságok lazasága miatt. Svédország pár hét előnyben volt (az első esetet február 26-án regisztrálták), eddig mégsem tanult a déliek hibáiból. A hírek a médiában egyébként mérsékeltebben szólnak a koronavírusról, mint Magyarországon, de nem csak ez az oka annak, hogy lassan indul be a gépezet. Két, sokkal mélyebben gyökerező sajátosság is lehet az okok mögött. Az egyik – amit sokszor emlegetnek a bevándorlás kezelése kapcsán is - hogy Svédországban kétszáz éve nem volt háború, valamint generációk óta hatalmas jólét van, erős szociális hálóval. Egyszerűen nincsenek felkészülve krízishelyzetekre, nehezen tudják elképzelni, hogy a dolgok rosszul is mehetnek és kedvesen naiv is az átlag svéd (elnézést az általánosításért). A másik, hogy a svédek úgy működnek, hogy egy projektet szeretnek tökéletesen előkészíteni és ha már mindenki elégedett a tervvel, az összes érv és ellenérv megtárgyalásra került, a kompromisszumok mind megköttettek, akkor sütik csak el a startpisztolyt. Nem tudni, mi zajlik a színfalak mögött, de a kormányzatnak nagyon sürgősen, határozottan lépnie kellene, ahogy Európa számos országa is megtette. Valószínű, így is késő.

Szöveg és fotó: Bugnyár Zoltán

Képek:

1. Mentő az uppsalai vár alatt

2. Stefan Lövfen, svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart

3. Koronavírusos betegek fogadására felállított sátor az Uppsalai Egyetemi Klinika (Akademiska Sjukhuset) elkülönítője előtt

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr1215520046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2020.03.14. 20:14:19

Egy társadalom fejlettsége fordítottan arányos az eszével?
Mindemellett én azt vallom, hogy Európára az olaszoktól hordták szét, de ehhez kellettek a "széthordók" is. Ezt megállítani, csak kínai módszerekkel lehet.

Hórukk 2020.03.14. 21:20:34

" Egyszerűen nincsenek felkészülve krízishelyzetekre ". Ez így félreérthető, mert a kormány és a különféle szervezetek jobben fel vannak készülve a katasztrófahelyzetekre mint máshol. Az egyének, családok is igyekeznek felkészülni, erre szóló felhívások megjelennek a médiában időnként. Más kérdés, hogy nagyon sokan (állítólag a világon a legnagyobb arányban) élnek egyedül a svédek és már kevesen vannak olyanok, akiknek a családja-rokonsága állatokat tart, földet művel vidéken. Tehát a svéd társadalom ebből a szempontból sebezhető, de ezt tudják ők is és próbálnak tenni ellene.

Bolsi Buster 2020.03.14. 21:41:43

Latszik, hogy a turistak/migrik hordtak szet a gocokbol a virust. Ugyhogy most kivetelesen a csorobb orszagoknak elonyuk van, hogy kevesebb fertozottel megusszak. Masreszt, allitolag huvosebb kliman jobban erzi magat ez a virus.

sóhegy049 2020.03.15. 09:24:59

@Bolsi Buster: Kronológiailag a migrik most kiestek a képletből, ez erős és beszaráshoz vezető erőlködés, ne vedd magadra. Ezt konkrétan Európában a sok balfék európai hordta szét, köszönhetően a töketlen olasz hozzáállásnak köszönhetően...

rednek 2020.03.15. 10:06:57

Lehet, hogy a svédek bizonyos intézkedésekkel késésben vannak, de ott legalább ha valamit tényleg el....ott a kormány akár bele is bukhat. Nem úgy mint tuggyuk hol. A demokráciában is követhetnek el hibákat, de ott legalább megvannak a következményei és az eredményeket pedig nem egy-két ember sajátítja ki magának. Gondolom, de nem ott élek sajnos.

morph on deer 2020.03.15. 10:54:02

@Bolsi Buster:
“ Latszik, hogy a turistak/migrik hordtak szet a gocokbol a virust.“

A turisták stimmel, a migrik nem.
A svédeknél például úgy tudom 340 körül van azok száma akik Olaszországban fertőződtek meg, kb 130-an Ausztriában.
Ez azt is jelenti, hogy bőven 1000 fölött lehet azok száma, akik például Olaszországban jártak, főleg a síszünet idején.
Ehhez képest elenyésző azok száma, akik
a migrációval összefüggő okból fertőződtek meg.

“ Ugyhogy most kivetelesen a csorobb orszagoknak elonyuk van, hogy kevesebb fertozottel megusszak.”

Ez így igaz, de én ezt inkább múlt időben mondanám: megúszták, eddig.
Mindez azzal az előnnyel jár, hogy lassúbb a felfutás és talán jobban széthúzódik, eloszlik a terhelés. De megúszásról szó nincs. Ez egy ilyen sunyi dolog. :(

segar 2020.03.15. 11:18:24

Na, hát akkor a (volt) svédeket megmenti az új Allah-juk. No problem.
___
Mondjuk szorosan ehhez kapcsolódik, hogy Mohamed rabszolgakereskedő volt, és ez szép hagyomány a sivatagban... Az egy hónapja kiengedett sokezer iráni börilakó szerinted hány nap alatt tette meg a Teherán-Milánó-München-Malmö-távot? Lehet, hogy egy hétig is eltartott... (De azért az olaszok persze lemondhatnak.)

morph on deer 2020.03.15. 11:43:44

@Hórukk:
“ Az egyének, családok is igyekeznek felkészülni, erre szóló felhívások megjelennek a médiában időnként.”

Olyannyira, hogy a legtöbb háztartásban megtalálható a “krispaket”, azaz a vészhelyzeti túlélő csomag, ilyesmi:
beredskapsverige.se/produkter/beredskapskit/3-dagars-beredskapskit-stor/?gclid=EAIaIQobChMI3Z6-u5-c6AIVyYKyCh3u6QdCEAQYAiABEgIZWfD_BwE

Szóval a krízishelyzetre igenis fel vannak készülve, kész vészforgatókönyvekkel, logisztikai háttérrel, stb., csak ahogy én látom, a krízishelyzet elismerésére nem!

A mostani helyzet ugyanis nem annyira egyértelmű, mint egy árvíz, vagy földrengés, és igazából csak az előjelek alapján lehetne döntést hozni, és itt van az a pont, ahol a svéd gondolkodásmód elhasal. Ott, ha valami nem egyértelmű, és nem betű szerint egyezik az előírásokkal, akkor megáll a világ, mert senki nem meri vállalni a döntést és az esetleg vele járó következményeket!

Ráadásul ez nem a gyávaság miatt van így, hanem mert ott a szabályok be nem tartása meglehetősen elítélt tulajdonság, és elsősorban ez az, amit nem mernek kockáztatni!
Tudom, furán hangzik itt, a több millió kuruc lakta vidéken, de ott ez van.
Szerintem ez nagyban összefügg a protestáns kulturális alapokkal, de ebbe most nem akarok belebonyolódni.

Tehát amíg nincs arra nézve megdönthetetlen, és tudományos kutatàsokkal alátámasztott bizonyíték, hogy az iskolák bezárása valóban érdemi módon befolyásolja a pandémia terjedését, addig mennek a szócsaták pro és kontra, de a döntést kerülik.
Mindenesetre az biztos, hogy a vonatkozó szabályok betű szerinti betartása akkor is meg fog történni, ha a józan ész már sikítva menekülne, mert ott ez a szokás, ha törik, ha szakad.

Ekrü 2020.03.15. 11:49:08

@morph on deer:
"Mindez azzal az előnnyel jár, hogy lassúbb a felfutás és talán jobban széthúzódik, eloszlik a terhelés."-Ha nem vetted volna észre ,jelenleg az összes nyugat-európai kormány ezt szeretné elérni,mivel a vírussal nem az a gond,hogy magasabb a halálozási rátája mint egy szimpla influenzának,hanem az ,hogy olyan gyorsan terjed,hogy miatta összeomlik az egészségügy.Láthatóan a bénázásuknak köszönhetően elég kevés sikerrel...

Willkommenskultur 2020.03.15. 13:45:42

@morph on deer: Qrva sokra mentek a felkeszulesukkel

luis5 2020.03.15. 13:46:55

@morph on deer: ismerős.
Egy ismerősöm osztvez foorvos ott. X pszichiátriai beteg (nem komoly) munkabaallithatosagarol x hete nem jutnak dűlőre mert a Bizottság nincs egyhangú véleményen.
A Bizottságban részt vesz a főorvos (az egyetlen szakértő) , a 3 hete dolgozó!! kisnover, meg a szakszervezet.
Patthelyzet van a szakértő véleménye csak egy szavazat. A beteg 8 hónapja nem dolgozik.
Ez Svedorszag

Svédségek 2020.03.15. 14:34:14

@Hórukk: Igazából úgy értem, hogy a svéd néplélek nem szokott ehhez hozzá. Persze, a hatóságok, egészségügy teszi a dolgát, persze kérdés, jól-e. Írtam, hogy az egészségügy felkészült, amit jól mutat az is, hogy ezer esetből még mindössze 2 halott van.

Svédségek 2020.03.15. 14:37:17

@sóhegy049: Mondjuk a népegészségügyi hivatal statisztikája szerint a 4. ország, ahonnan svédek fertőződtek meg, az Irán. A 3. a svéd, azaz itthon, előtte pedig Ausztria, majd az első helyen Olaszország, természetesen.

Svédségek 2020.03.15. 14:41:06

@rednek: Ne sajnáld, hogy nem itt élsz. Én viszont itt, és nem annyira értek veled egyet. Nem igazán jellemző itt sem a belebukdácsolósdi. Viszont a kormányzás kisebbségben zajlik, ami szerintem a demokrácia megcsúfolása. Hónapokig nem tudott kormányt alakítani a két oldal, végül ismét a szocdemeknek sikerült, úgy, hogy vagy 100 éve a legrosszabb eredményüket érték el. Közben a Svéd Demokratákkal, akik 3. helyen végeztek, senki nem állt szóba, talán a kereszténydemokraták, de ők túl kicsi párt. Meg is lett az eredménye, mára a SD a legerősebb párt, de egyelőre mit sem érnek vele.

Matyika Ápolója 2020.03.15. 14:41:39

@rednek: nyugi, percek kérdése és megbukik a zorbán, hiszen az ő hibája a vírus

Willkommenskultur 2020.03.15. 14:49:13

@rednek: Magyarorszagon se azert nem bukik a kormany, mert mindenki imadja, hanem azert mert tobben rettegnek az ellenzektol.

Buktatni sok ember szeretne allandoan, arrol senki nem beszel mi lenne utana. Ezek raadasul ugyanazok az emberek, akiknek kb. a fele sosem szavaz, amikor lehetne.

Pipas 2020.03.15. 15:27:38

@rednek: "A demokráciában is követhetnek el hibákat, de ott legalább megvannak a következményei "

Igaz, ami igaz, amikor 2006-ban kiderült, hogy a kormány elk.rta, nem is kicsit, akkor nem lett semmi következménye. Nem bukott meg a kormány.

Hórukk 2020.03.15. 15:40:10

@morph on deer: " Mindenesetre az biztos, hogy a vonatkozó szabályok betű szerinti betartása akkor is meg fog történni, ha a józan ész már sikítva menekülne, mert ott ez a szokás, ha törik, ha szakad. "
Ez így van. Még akkor is, ha a szabályok naponta változnak. Aki nem naprakész, azt finoman lehülyézik...
Viszont: az információk gyarapodásával együtt rugalmasan változtatják és célszerűen közlik a mindenkor aktuális szabályokat. Amíg Mo-on 3-4 hét telt el két, az orvosoknak kiküldött szakmai tájékoztató közt, addig Svédországban 3-4 naponta mentek az új (esetleg csak kiegészített), aktualizált szakmai ajánlások. Akinek hatásköre és illetékessége van, az egy szakmai bizottságban történt megtárgyalás után dönt, nem vár arra, hogy a királynak vajon ez tetszik vagy sem. A döntések Svédországban nem egy (esetleg félh.lye) parlamenti képviselő hasraütése (vagy t.könrúgása) nyomán születnek. A józan észnek tehát nem kell messzire menekülnie, vagy ahol számunkra mégis úgy tűnik, az a svéd nép szuverén döntése.

morph on deer 2020.03.15. 20:48:52

@Hórukk:
“ A józan észnek tehát nem kell messzire menekülnie, vagy ahol számunkra mégis úgy tűnik, az a svéd nép szuverén döntése.”

Persze, hogy az, ez nem vitás.
De ettől még kiutasítják azt a külföldi munkavállalót, akinek a munkaadója adminisztrációs hibát vétett, - valamit rosszul számoltak a fizetése körül, ha jól emlékszem, - mert ugye úgy szól a törvény. Vagy ahányszor előfordul, hogy a szociális hatóságok a bürokrácia kötelességtudó követése miatt, vagy arra hivatkozva lépnek, vagy épp nem lépnek, olyan esetekben sem, amikor tudják, hogy kellene, kellett volna. Volt vagy harminc évem, hogy megismerjem kissé a dolgokat.

Félreértés ne legyen, a svéd rendszer még mindig fényévekkel normálisabb, mint ez a bolhacirkusz, ez nem kérdés, csak az istennek sem tudnak elképzelni mást, mint ami az aktuális szabály.
(Figyelem, ez persze általánosítás!)

Náluk az okoz problémát, ha valami nem illik bele a már meglevő rendszerekbe, nem passzol a dobozok valamelyikébe.
Aztán ha ilyesmi mégis előfordul, akkor van vége a világnak. Nem a legrugalmasabb nép, ha hirtelen változtatásokról, vagy döntéshozatalról van szó, ez biztos.
“De nem ezért szeretjük!” :)

Hórukk 2020.03.15. 23:28:17

@morph on deer: Én ezt mind megértem. Ami furcsa számomra az az, hogy a svéd ismerőseim szinte mindegyike teljes mellszélességgel áll ki a mindenkori hivatalos álláspont mellett, aztán - amint ez változik - ugyanilyen határozottan áll ki az ellekezője mellett is, akár már másnap. Ez nekünk elvtelenségnek tűnik, a svédek viszont a demokrácia részének tekintik azt, hogy mindig felsorakoznak a demokratikus körülmények közt született többségi (azaz hivatalos) álláspont mögött. Ez van, ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, szembesíteni őket viszont ezzel nem szabad, mert akkor megszakad a barátság.
süti beállítások módosítása