Svédségek

és kétségek

Megszülettünk

2017. január 22. 21:49 - Svédségek

mind a tízmillióan


Izgalmas nap volt január 20. A nagyvilágnak azért, mert ezen a napon iktatták be az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét, Svédországnak azért, mert 10 milliós nemzetté vált. Nekem azért, mert akkor volt a feleségem születésnapja, és személy szerint én is pont aznap lettem 40 éves. No, és életre kelt a SVÉDSÉGEK (és kétségek) című blog. Arra gondoltam, hogy sok olyan dolgot látok, tapasztalok Svédországban, ami érdekes lehet más magyarnak is, és ezeket rövid posztok formájában meg is osztom.

A második hírhez: A Svéd Statisztikai Hivatal január 20-ban határozta meg a 10 milliomodik svéd nyilvántartásba vételét. Mert ugyebár csöppett sem biztos, hogy ez a 10 milliómodik svéd születését jelenti. Mi sem itt születtünk, de ebben a 10 millióban benne vagyunk, hisz már svéd személyi számmal rendelkezünk.

1767-ben mészarvas_negyzet.jpgg csak 2 millió svéd volt, 1863-ra megduplázódott a lakosság. 1969-ben lettek 8 millióan, 2004-ben pedig 9-re emelkedett a szám. 2024-re jósolják a 11 milliós határ elérését. Azaz egymilliós gyarapodásra 1969-ben még 35 évet kellett várni, utána már csak 13-at, és most ez 7-re fog csökkenni. XVI. Carl Gustav svéd király írt is egy levelet a képzeletbeli tízmilliomodik svédnek, aki lehet újszülött, hazatelepülő, vagy bevándorló is. A lényeg - szerinte - hogy  mindenképp a svéd jövő és történelem részese lesz ez a személy... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr3712141837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása