Svédségek

és kétségek

Mindenki szembejön az autópályán!

2020. március 15. 17:13 - Svédségek

 

magyar médiát is többször körbejárta már a hír, hogy a svéd Népegészségügyi Hivatal új eljárásrendje szerint csak a rizikócsoportokba tartozókat tesztelik COVID-19-re, a többieket otthonmaradásra bírják, vagy éppen hazaküldik, gyógyulgassanak a négy fal között.

A péntek esti posztom után jött a fent olvasható hír. Amikor először olvastam, azt hittem fake news, annyira szürreálisan hangzott. Azonnal utánanéztem; a svéd vezető médiaoldalakon olvasható volt a hír, és nagy nehezen a hivatal oldalán is megtaláltam, jól elrejtve. Eszerint új stratégiát ajánl a régióknak (megyéknek) a Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten), azaz nem szükséges minden koronavírusra utaló tünettel jelentkező egyént tesztelni, csak a rizikócsoportba tartozókat. Az is szerepel a hivatal oldalán, hogy a Stockholmi Régióban már eszerint járnak el.

kerekesszek_1.jpg

A ma, vasárnap 14:00-kor publikált adatokból azonnal ki is tűnik, hogy tényleg alkalmazzák az új direktívát, azaz kozmetikázzák az adatokat. A szombati 924-ről 992-re emelkedett a koronavírusos esetek száma, tehát 68-cal magasabb „csak” az előző naphoz képest. Ami azért érdekes, mert péntekről szombatra 149, míg csütörtökről péntekre 155 volt a növekmény. A görbének exponenciálisan kellene emelkednie a felfutási fázisban, márpedig az európai trendeket nézve nehéz elképzelni, hogy ne így lenne Svédországban. A leginkább fertőzött Stockholm megyében szembetűnő (és igazolja a fentieket), hogy szombatról vasárnapra mindössze 18 új esetet regisztráltak, így emelkedett 341-ről 359-re az esetek száma.

covid_napi_emelkedes.JPGKoronavírusos esetek növekedése, napi bontásban

Elképzelem, amint a svéd kormányülést, Stefan Lövfen miniszterelnök egy svédesen visszafogott felcsattanással kezdi. „Gyerekek, ezt a sok hülyét! Mindenki szembejön az autópályán! Olaszok, magyarok, horvátok, törökök, franciák bezárták az iskolákat?! Dánok, norvégok, csehek, lengyelek még a határaikat is lezárták?! Elment az eszük!” Az országos járványügyi vezető, Anders Tegnell el is magyarázta a médiában sokfelé hamar, miért felesleges minden gyanús esetet tesztelni és követni a fertőzés útját. A tévéstúdiókat is elárasztották a szakértők (pl. ITT), hogy elmagyarázzák, hogy miért is butaság, amit a norvégok és a dánok csinálnak. Rossz az irány… Pandemia van? Nem érdekes! Mit ajánl a WHO? Butaság. Kontaktkutatás? Felesleges!

Csütörtökön este kaptunk egy e-mailt az óvoda vezetőjétől, akit itt rektornak hívnak. Felhívta a figyelmünket, hogy a hatóság nagyon magasra emelte a koronavírus fertőzésének veszélyét, ezért, ha a gyermeknek a legkisebb megfázásos tünete van, maradjon otthon. Eddig rendben is van, de utána hozzáteszi, ha a testvérnek vannak tünetei, attól még jöhet az egészséges gyerek. Epidemiológusok nemzetközi ajánlásával…

Tegnap bejártam fél Uppsalát kézfertőtlenítőért, de nem találtam egy boltban, vagy patikában sem. Nem kapható, ahogyan maszk sem. Az egyik patikában meg is kérdeztem, hogy mikorra várható. A patikus, némi lesajnálással vegyes megvetéssel közölte, talán április közepére. Addig majd nem fogunk meg semmit…patika.jpg

Alkoholos kézfertőtlenítő és szájmaszk elfogyott

Nehéz mire vélni ezt a bénultságot, ami Svédországban tapasztalható. Az előző posztomban két okot is leírtam, ami befolyásolhatja a svéd döntési mechanizmusokat. Talán még azzal egészíteném ki a leírtakat, hogy a svédek úgy működnek, hogy ami nem egyértelmű és nem helyezhető azonnal egy korábban jól működő dobozba, azzal nagyon sokat tudnak babrálni, mire valahová kilyukadnak. Valamint a stresszhelyzeteket nem tudják kezelni, a hétköznapokban sem, inkább elnéznek a problémák felett, vagy elegánsan nem vesznek róluk tudomást. De mi várható, ha simán hazaküldenek betegeket, nem ellenőrzik a fertőzöttek környezetét, kontaktszemélyeiket és nem gátolják meg, hogy az emberek tömegesen találkozzanak egymással? Sok jó biztos nem.

Frissítés: Vasárnap 17 óra körül sajtótájékoztatót tartott Stefan Lövfen miniszterelnök, aminek fő üzenete az volt, hogy Svédország nem tervezi lezárni határait. Ismét kitért rá, hogy aki beteg, maradjon otthon, időseket ne látogassák és gyakran mossanak kezet az emberek. Semmilyen újabb intézkedésrő nem beszélt, vagy helyezett kilátásba

Kép és szöveg: Bugnyár Zoltán

Ráadásnak egy svéd mém. Az egész világ vs. Svédország - "Svédország alaposan felkészült"hela_varlden.jpg

101 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr615523842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.03.15. 19:07:56

Nincs jó megoldás, csak két rossz közül lehet választani és nagyjából fél év kell, hogy kiderüljön melyik volt a kevésbbé rossz.

Ez sajnos majdnem orosz rulett.

sóhegy049 2020.03.15. 19:25:22

Érdekes, értelmes hozzáállás...
A tesztet nálunk is mellőzik, ha úgy gondolják, állítólag így írta elő a WHO... Amin nevetnék is, de nem tudok.
@nemecsekerno_007:
Azért Dél-Korea észbe kapott és látható az eredménye.

Hozzászólok 2020.03.15. 19:38:55

Ezzel tovább gyorsítják a saját maguk kiszoritását a saját országukból.
Az idősek meghalnak, még nagyobb arány jut a muszlim / szinesbőrű bevándorlóknak.

Hozzászólok 2020.03.15. 19:41:40

@sóhegy049: mirol beszélsz del korea 7253 aktiv esettel a 4. Helyen all. A halalos esetek szamaban lejjebb.
Most vagy nagyon jól gyogyitanak, vagy sokkal szelesebb körben teszteltek.

nemecsekerno_007 2020.03.15. 19:55:35

@sóhegy049: Most ez látszik, aztán pár hónap múlva meg lehet, hogy jönnek újabb adatok. De ez az idegbeteg jajj mér’ nem ezt csináljuk, jajj mér’ nem inkább azt mentalitás már gáz. A “függetlenobjektív” média meg csak ezt hergeli tovább, az mindegy is, hogy milyen megfontolásból. Tipikus nulla felelősséggel okoskodás esete.

Pöff 2020.03.15. 20:15:03

LOL geci
ha a testvérnek vannak tünetei, attól még jöhet az egészséges gyerek.
ursten,,

most vagy kurva okosak, vagy kurva hülyék...a vírus nem szokott válogatni, ez meg pláne nem, mert 2 hetes lappangás alatt is fertőz.egyből a tüdőt támadja nem a szokásos influenza, ami először legyengít aztán ha rosszul kezelik kapsz el valami tüdőgyulladást, ez egyből a tüdőre megy7-10 nap alatt halál.

norvégokról is írták hogy kurva felelőtlenek, utazgatnak, leszarják az állapotokat

Nekem 1 kérdésem van hogy a gecibe lettek ezek iylen gazdagok ilyen mentalitással?
"ami nem egyértelmű és nem helyezhető azonnal egy korábban jól működő dobozba, azzal nagyon sokat tudnak babrálni, mire valahová kilyukadnak. Valamint a stresszhelyzeteket nem tudják kezelni, a hétköznapokban sem, inkább elnéznek a problémák felett, vagy elegánsan nem vesznek róluk tudomást. "

Őszintén hogy? mert nekem változásra képtelen életképtelennek tűnik a társadalmuk.

qualiton 2020.03.15. 20:19:57

Eddig az egyetlen értelmes hozzáállás az országok között. Ugyanilyen fertőzésekre mindenki nagy ívben legyintett 1-2 évvel ezelőtt, igaz, akkor nem adtak neki ilyen szép nevet. Nincs rá kezelés, spontán gyógyul, mint minden nátha és hasonló. Abban ugyanennyien meghalnak, általában olyanok, akik enélkül sem élnének sokkal tovább, még ok-okozati összefüggés sincs túlzottan szerintem, csak koincidencia.
A combnyaktörött nem a törés miatt kerül szar állapotba, hanem a szar állapota miatt esik el és töri össze magát...

qwertzu 2020.03.15. 20:28:54

@Hozzászólok: Sokkal sokkal sokkal többet teszteltek. Magyarországon és a svédeknél akkor, ha vannak tüneteid ÉS (találkoztál beteggel vagy fertőzőtt területen jártál). Vagy ha belügyminiszter vagy.

Dél-Koreában meg mindenkit aki bármiért gyanús lehet, és azt is aki kéri. Semmilyen kritérium nem kell. A teljes európai válságkezelés duplanullát érdekel. Még egyest se.

Hozzászólok 2020.03.15. 20:36:14

@Pöff: norvegok, az olajjal lettek gazdagok. Jó 100 éve , még nagyon szegények voltak.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.03.15. 20:45:04

@Hozzászólok: No igen, a felszabadult nyugdíjakat pedig lehet migránssimogatásra költeni. 50 és a gazdatest kimúlik, Svédország helyét pedig átvesz a skandináv Bejrút..

Lámlenge 2020.03.15. 20:46:23

@qualiton: Gratulálok! Menj most oda légy szíves 1-2 hónapra.

Spidy.hu 2020.03.15. 20:50:44

Nagyon hasonlít a vírus svédországi kezelése a magyarországihoz, talán még annál is liberálisabb. Mondjuk ott legalább az orvosoknak van maszk, ami itt sajnos nincs.
A környező országok mindenhol durva intézkedéseket hoztak. Sajnos gyanítom, hogy nekik lesz igazuk.

qualiton 2020.03.15. 20:55:11

@Lámlenge: Itt vagyok. Háziorvosi ügyeletben éppen, úgyhogy kicsit több információm van, mint a fentieknek. Szép estét.

morph on deer 2020.03.15. 21:03:04

“ Tegnap bejártam fél Uppsalát kézfertőtlenítőért, de nem találtam egy boltban, vagy patikában sem.“

A Kjell&Company árul Isopropanolt, amiből elég könnyen lehet kézfertőtlenítőt kotyvasztani.
Az előbb néztem, már csak a 250 ml-es van raktáron, a boltban lehet rendelni, ha jól tudom.
Ez a link:
www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/kontorstillbehor/kemi-spray-lim/spray-olja-isopropanol/luxorparts-ipaclean-isopropanol-250-ml-p18358

Ezek meg receptek:
criticalbiomass.blog.hu/2020/03/13/hogyan_keszitsunk_kezfertotlenitot

exterminador 2020.03.15. 21:22:52

@Hozzászólok: az új esetek száma az utóbbi napokban radikálisan csökkent. Ez jelenti azt, hogy megoldották a helyzetet.

nemecsekerno_007 2020.03.15. 21:28:00

@Spidy.hu: Meglátjuk. Kicsit számolgass. Ha egy hete minden EÜ dolgozónak védőfelszerelést adtunk volna, akkor mennyi kellett volna naponta?! Ha mondjuk csak a 70%-nak adunk?!? A többinek meg miért nem?! És ha a fertőzöttek száma hirtelen felugrik 70-80-ra és kevés a védőfelszerelés mert elhasználtuk és/vagy szét van szórva az intézmények közt?!?!

kárárámaispj 2020.03.15. 21:33:17

@Pöff: "Nekem 1 kérdésem van hogy a gecibe lettek ezek iylen gazdagok ilyen mentalitással?"
Nem tudom, nekem úgy rémlik, hogy kimaradtak 2 világháborúból, meg 40 év komunizmusból...
Ja, meg van olajuk

Ad Dio 2020.03.15. 21:36:36

@qualiton: Ne légy már hülye...

Ad Dio 2020.03.15. 21:36:37

@qualiton: Ne légy már hülye...

kárárámaispj 2020.03.15. 21:38:41

@qualiton: Te vagy a svéd háziorvos? Hát gratulálok.
Mesélj, 1-2 évente milyen betegség volt, ami a betegek 20%ánál kórházi kezelés kellett, illetve azoknak a negyedének intenzív kell? Milyen betegség volt, amikor a kínaiak 3 nap alatt kórházat építettek? Milyen betegség volt, amikor 23 éves srácok lélegeztetőgépen voltak?

Ad Dio 2020.03.15. 21:40:30

@nemecsekerno_007: Nem adni megfelelő védőfelszerelést a kórházi dolgozóknak ÓRIÁSI hiba. A lehető legrosszabb stratégia. Ha ők kiesnek, vagy elkezdenek fertőzni, a baj nagyjából hatványozódik.

nemecsekerno_007 2020.03.15. 21:42:39

@Ad Dio: Az majd kiderül. Kicsit azért próbálj számolni is.

Ad Dio 2020.03.15. 21:43:16

@Hozzászólok:

Többet teszteltek. Ez a megoldás. A vírus valódi mortalitása alacsonyabb mint a közkézen forgó adat. Ez a jó hír. A rossz az, hogy ez azért van,mert rengeteg eset marad felderítetlen.

Ad Dio 2020.03.15. 21:47:36

@nemecsekerno_007: Szoktam. De itt nem számokról van szó. Az egészségügyi dolgozók kulcspozícóban vannak a járvány kezelésében. Nélkülözhetetlenek és kiválthatatlanok. Nincs utánpótlás. Értelmes hadvezér harc közben az ilyen egységeire eszetlen precizitással vigyáz. Két szarvashibát követ el a kormány: az egyik az, hogy nem követel meg önkéntes karantént minden 60+ -os állampolgártól, a másik az, hogy nem vigyáz az egészségügyben dolgozókra. Sajnos mindkettő elég nagy baj...

qualiton 2020.03.15. 21:48:34

@kárárámaispj: Ott voltál? Láttad? Vagy csak a netet olvasod? Nem gondolom, hogy kézzelfogható tapasztalataid lennének. Messziről jött ember azt mond, amit akar. Ez igaz az összes 'hírforrásra' is.
Ismersz egyetlen beteget konkrétan? Személyesen?

Én nem tapasztaltam semmi ilyesmit. Biztos más részén élek az országnak, valami alternatív valóságban, de itt semmi ilyesmi nem található. Vannak súlyos alapbetegségekkel rendelkezők, akikre bármilyen(!) fertőzés veszélyes. Az meg, akinek folyik az orra és kettőt köhögött, az nem beteg, akkor sem, ha kimutatható belőle valami vírus. Víruspozitivitás nem egyenlő a betegséggel.

Persze mindenkinek lehet saját véleménye.

2020.03.15. 21:50:18

@Ad Dio:

Van annál "nagyobb" hiba is.
Pl. leállni "vitatkozni" egy tipikus fideszessel.
Nagyjából annyira képes, mint a politikusaik.
Általában tudás nélkül magas lóról megmondani a nagy semmit.
Lásd pl. ennek a Nemecsek nevű "zseninek" a legelső hozzászólását.

Spidy.hu 2020.03.15. 21:51:27

@nemecsekerno_007:
Erre vannak módszerek. Pld. különválasztják a légúti fertőzéses tünetekkel érkezőket a többiektől, és az előbbieket kezelő orvosokra adnak maszkot.
Más országokban valahogy meg tudják oldani, ahogy a határzárat is. A gond az, hogy it 60 000 maszk van összesen, ami extrém kevés, ráadásul mi még tesztelni sem tesztelünk - a szélsőségesen liberális svédekhez hasonlóan.
Olaszországban, így Európában azért durrant be a járvány, mert az orvosok az elején nem viseltek maszkot, és végigfertőztek egy kórháznyi embert.
Másrészt, ha lebetegedik az összes orvos, ki fog majd kezelni minket?

Ad Dio 2020.03.15. 21:54:41

@Amenadiel: ne légy már primitív. Ez minden csaknem pártpolitikai ügy. Jelenleg Kormány van és más semmi. Ellenzék sem. Leszarok minden mást ami nem tud a problémára hatni. Nincs fideszes és nincs ellenzéki. Olyan van aki segít megoldani a bajt és olyan aki nem. Ez most nem az árokásás ideje, hanem a közös és hatékony cselekvésé.

2020.03.15. 21:58:33

@qualiton:

"Ismersz egyetlen beteget konkrétan? Személyesen?"

Szerintem irdatlan sok olyan ember él a földön, akik soha nem láttak pl. egyetlen halottat sem saját szemükkel.
Gyanítom a te Nobel-díjas logikád alapján nekik úgy kéne gondolkozniuk, hogy örökké élünk.

2020.03.15. 22:01:31

@Ad Dio:

Igazad van, csak ezt nem jó emberben akarod tudatosítani.
Abban kellene, akivel te szerinted "vitatkozol".
Elárulom neked, hogy te ezt csak hiszed, de valójában erről szó nincs.

segar 2020.03.15. 22:09:56

@qualiton: Hmm, ez kezd érdekes lenni. ...Akkor flegmatikus svédisztáni háziorvosként mivel magyarázható az Északolasz szitu? És a kaliforniai? Mi a helyzet szerinted a német NRW-krízissel? Csak médiakamu az a sok sárga és piros vastagbetű a Bild-ben?

(Örülök, hogy a töknyugis ügyeletedet színesebbé tehetem...) ;)

enrikokaruszo 2020.03.15. 22:16:20

@Pöff: energiahordozók, nyersanyagok, világháborúban semlegesség...jókor jó helyen:)

nemecsekerno_007 2020.03.15. 22:41:16

@Spidy.hu: Mindez amit leírsz, csak hónapok múlva fog kiderülni. Igen, vannak módszerek, nagyon sok. Kérdés, hogy melyiket használjuk. Döntenek aztán majd hónapok múlva kiderül, hogy mennyit ért. A kormány dönt és nyílván a felelősséget is vállalja majd. De ez a “Megdöglöttek a libák”, “Kár, mert lett volna még pár jó ötletem” klasszikus helyzete.

Exploiter 2020.03.15. 22:51:36

@qualiton:

Ahogy nézem a gazdasági kilátásokat, még a végén igazuk lesz. Egy hónap alatt meghal minden gyenge, párszáz ezer hulla után csak ásni kell és többet nincs para, meg elhúzódó válság.
Okos nép ez, na.

Spidy.hu 2020.03.15. 22:52:46

@nemecsekerno_007:
Vannak módszerek, többféle is. Lehet szűrni, durva karantént használni vagy lezárni a határokat. Sajnos egyiket sem használjuk.
Az orvosainkat azonban védeni kellene, maszkokkal is. A 65 év felettieket már hazaküldték a maszkhiány miatt, ez pedig kb. 25-30% veszteség, és még el sem kezdődött a durvulás.
Megmondom őszintén, nem vártam, hogy pont Magyarországon fogják Európa egyik legliberálisabb járványtesztelését kipróbálni.

kvadrillio 2020.03.15. 23:04:41

TÉNYLEG AZ IDŐSEK VANNAK VESZÉLYBEN ???

"""A fertőzöttek többsége a 40-59 éves korosztályba tartozik. A legtöbb fertőzött Oslóban van, összesen 222-en kapták el a vírust.""" """+++ ???????.

.A LEGTÖBB FERTŐZÖTT A .40-59 ÉVES KOROSZTÁLYBAN VAN !!! KI HAZUDIK ???
index cikk..későn kapcsoltak a norvégok hogy járvány van...

Nem vették elég komolyan a járványveszélyt

Vasárnap délutánig 1220 fertőzöttet regisztráltak Norvégiába, három halálos áldozata van a járványnak, 27 beteg állapota kritikus, egy gyógyultról tudni. A fertőzöttek többsége a 40-59 éves korosztályba tartozik. A legtöbb fertőzött Oslóban van, összesen 222-en kapták el a vírust. A koronavírussal érintettek majdnem fele Ausztriában fertőződött meg, már belföldön 223-an, Olaszországban pedig 138-an. A Norvég Közegészségügyi Intézet szerint még több, eddig felfedezetlen fertőzött lehet.

Örömhernyó 2020.03.15. 23:11:32

@qwertzu: az a vicc, hogy nagyon hosszú a lappangási idő, így akinek tünetei vannak, az már lehet, hogy egy-két hete fertőz, üríti a vírusok milliárdjait a környezetébe minden lélegzetvétellel

Ezért a tesztelés szép és jó, de nem sokat ér. A karantén ér valamit. Betiltani az utcán sétálást, utazást, mindenki otthon marad a seggén. Ezt kell bevezetni. Se a maszk, se a kézmosás nem ér semmit, mert a vírus a levegőben terjed.

2020.03.15. 23:16:34

@Spidy.hu:

Szélmalomharcot folytatsz, csak szólok.

kvadrillio 2020.03.15. 23:18:02

@Örömhernyó: hááááájahhh ! EZ A HELYZET !

kárárámaispj 2020.03.15. 23:19:04

@qualiton: "Ismersz egyetlen beteget konkrétan? Személyesen?"
Igen. 23 éves, másfél éves a gyereke, 2 éve él olaszban, és most a lélegeztetőgépen van.

Hát, marhára azt hiszem, hogy te nem vagy orvos, ha ilyen baromságokat írkálsz. Takarító a rendelőben esetleg. Szerinted úgy a világ csak blöfföl?

kárárámaispj 2020.03.15. 23:21:35

@qualiton: Ja, de egyébként tényleg nem láttam a saját szememmel. Csak a nője mesélte telefonon. Biztos hazudik. Várj, ő se látta, mert nem mehetett be. Akkor biztos az orvos hazudik aki mondta neki.
Bent vannak a kórházban, és kuncognak, hogy milyen jól átverték a világot, kivéve téged.

Szívből kívánok a svédeknek hozzád hasonló orvosokat.

2020.03.15. 23:21:36

@Örömhernyó:

Fizikai fájdalom olvasni téged.

kárárámaispj 2020.03.15. 23:24:31

@Spidy.hu:
"Erre vannak módszerek. Pld. különválasztják a légúti fertőzéses tünetekkel érkezőket a többiektől, és az előbbieket kezelő orvosokra adnak maszkot."
Pont ezt csinálják. A ballib sajtó meg jön azzal, hogy a nyékládházi járóbeteggondozóban nincs elég maszk...

"A gond az, hogy it 60 000 maszk van összesen, "
Baromság. Napi 20 ezret gyártanak a rabok. És már egy hónapja nem adnak el senki másnak, csak kórházaknak.
" ráadásul mi még tesztelni sem tesztelünk"
Nem a faszt, okoska.

2020.03.15. 23:29:42

@kárárámaispj:

"A ballib sajtó meg jön azzal"
Az a fránya ballib sajtó. Soros Györy már megint kavar.
Bezzeg a fideszes sajtó a fideszes kormányzat és minden ami fideszes. Vigig fut a hátamon a libabőr.

2020.03.15. 23:31:43

@kárárámaispj:

"A gond az, hogy it 60 000 maszk van összesen, "
Baromság. "

"Az EMMI cáfolja az orvosi kamarát, és 60 ezer speciális maszkról írnak közleményükben"

EMMI az meg kicsoda lehet?
Ja tényleg a ballib sajtó.

segar 2020.03.16. 00:25:56

Az óvodai cicaharc nagyszerű élmény itt a fórumban. És hogy ki a hülye/ki nem, valójában az dönti el, hogy egy infó hallatán mennyire választ jól. Ez nagyon keveseknek megy.
___
Immunrendszer-ügyben így néz ki: azt vagy azt ne edd - de hatékony immunerősítő ez meg ez. Hogy mennyire hatékony az elkényelmesedett fogyasztóra nézve, meg lehet tekinteni bármelyik bolt pénztárszalagján...

Hórukk 2020.03.16. 00:39:09

@Hozzászólok: Hát nem egészen... www.gapminder.org/whc/ Ha az első grafikont megnézed, abban visszamehetsz vagy 200 évet. Norvégiát az élen keresd valahol.

kárárámaispj 2020.03.16. 00:41:07

@Amenadiel: Most ugye melyik maszkról is beszélünk?
Ugye nem gondolod, hogy minden eü-s nem viselnie kell?

M. Péter 2020.03.16. 00:44:12

@qualiton: A combnyaktörésesek kb. 1/4-e tüdőgyulladást kap, amibe bele is halhat.

kárárámaispj 2020.03.16. 00:47:24

@Amenadiel: Nem értem egyébként a világképedet.
Mi a bajod a deklaráltan ballib sajtóval? A 444 remek ujságíróját most zavarta el a Kovács Zoltán. Teljesen jogosan. Mert a sajtós úgy tudja, hogy nem megfelelő protokollt csináltak akárhol akárkivel.
Pont annyira valós infó, mint hogy "nincs megfelelő cucc". Kinek? Mi? Mi nincs?

Nem, egész biztosan nem lesz minden eü-s talpig vegyvédelmi cuccban. A reumatológusnak nem nagyon van rá szüksége, mondjuk. Akinek meg szüksége van, annak ott a megfelelő felszerelés.

Mercel 2020.03.16. 01:12:36

@Pöff:
Asszem, úgy lettek ezek olyan gazdagok, hogy a geci szót nem az és helyett használják.
Ostoba fasz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.16. 01:15:47

@kárárámaispj:

"egész biztosan nem lesz minden eü-s talpig vegyvédelmi cuccban. A reumatológusnak nem nagyon van rá szüksége"

Kivéve ha éppen egy tüneteket még nem produkáló, de már vírushordozó reumás beteget kezel. Márpedig a vírushordozók száma a sokszorosa a diagnosztizált fertőzöttekének.

Nem véletlen, hogy a legújabb magyar rendelkezések gyakorlatilag megszüntetik a járóbetegellátást:

index.hu/belfold/2020/03/15/kasler_miklos_jarobeteg_szakellatas_hatvanot_even_feluli_orvosok/

élhetetlen 2020.03.16. 01:39:51

@qualiton: “úgyhogy kicsit több információm van, mint a fentieknek”. Elmondanád, mit tudsz? Nem fertőz a vírus? Ha egy tünetmentes fertőzött bemegy hozzád más ügyben, az nem fertőzhet meg? Ha megfertőz, nem adod tovább? Vagy te vagy az izolátor, akin keresztül nem jut át a vírus, vagy mit mondasz? Komolyan érdekelne, de azt hiszem még sokakat a világon.

pucros 2020.03.16. 01:39:54

@qualiton: hát ez meglepő. És nem tartotok attól, hogy később az olaszországi túlterheltséghez hasonlóan majd emberek halnak meg amiatt, hogy nincs elég lélegeztetőgép?

élhetetlen 2020.03.16. 01:52:09

@nemecsekerno_007: “Kicsit azért próbálj számolni is.”. B+, te meg próbálj meg gondolkodni. mi a fontosabb, az emberélet, vagy hogy az üres stadion fenntartására fizessünk 166 fő személyzetet, és a rezsijét? Nem megy mi? Mert semmi gond, x ember meghal, de a stadion áll, és ez a gazdaságos megoldás, szerinted!

Örömhernyó 2020.03.16. 06:32:56

@Amenadiel: Mert neked fáj az igazság.

Most, tegnap diagnosztizáltak itt a városban egy középiskolást koronavírussal (Kelet-Ázsia). Ő görögországi vakációról jött vissza a családjával március 5-én, március 15-én diagnosztizáltak koronavírussal. Tehát 10+ napig tünetmentesen járt-kelt, több száz fős iskolába járt a teljesen zsúfolt metróval, utána a parkban hip-hop tánc csoportba járt, ahol mindenfelől érkező fiatalokkal vegyült (kb. 100-150 fiatal gyakorol hip-hop táncot minden egyes nap a parkban). És szépen ürítette a lélegzetvételeivel a vírust millárdszámra. Most utánamennek, hogy kikkel találkozott. Ez több száz ember. A koronavírust egyedül az izoláció illetve a vakcina állíthatja meg, maszkok, kézmosás valójában csak pótcselekvések.

shakespeare 2020.03.16. 07:12:50

@qualiton: ne haragudj de azt kell mondjam, hogy te egyszerűen tudatlan vagy

igyekszem segíteni:
a mai társadalmi rendszer a nagyon összefonódott együttműködésre épül, az emberek családok semmire sem képesek maguktól, nincs saját földjük, nincs saját buzajuk, nincs saját malmuk, nem tudnak kenyeret sütni, nincsenek állataik, stb stb technológiai tudás sincs meg, hogy az élelmet, ruhát hogyan kell csinálni

sőt az embereknek összetartó közösségeik sincsenek, mind egyéni melosok és fogyasztók

ha ezt az egymásra tamaszkodos rendszert szetcsapja egy betegség akkor akár armageddon is lehet, éhínség, rablások

villám.ló.láng.nyelv 2020.03.16. 07:15:50

Teljesen jó a svéd hozzáállás. Matematikai alapokon futnak. Ha ezt megspékelnék azzal, hogy a 60 éven felettieket megkérnék, maradjanak otthon, vinnének nekik ételt, italt, gyógyszert, azonnal leszednének 50% terhet az egészségügyről. A 60 év alattiaknak 99,6% esélye van a túlélésre, rájuk lehetne koncentrálni.

Már késő a karantén, a társadalom teljes elzárása. Elkéstünk, lássuk be.

Nézzétek meg ezt a statisztikát, nem beszélek a levegőbe!!

www.statista.com/statistics/1103023/coronavirus-cases-distribution-by-age-group-italy/

A többieknek ki a karddal, legyünk már tökösek és viselkedjünk bátrabban!!!

kigondoltam.blog.hu/2020/03/15/fuck_corona_szejjelbaszom_az_rnsed

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.16. 07:55:48

@Örömhernyó:

"Most utánamennek, hogy kikkel találkozott. Ez több száz ember."

Akiket tömegközlekedési eszközön fertőzött meg, azokat eleve nem is lehet megtalálni. Na jó, idővel jelentkeznek a kórházakban, de addigra már ők is továbbadták a vírust több száz embernek. És így tovább...

Örömhernyó 2020.03.16. 08:17:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudják, hogy reggele meg este vette igénybe a metrót, milyen vonalon, az iskolában mindenki gyanús már most, milyen szabadidős tevékenységekben vett részt. Persze ezután is biztos lesz, akit megfertőzött és az illető is továbbfertőz. Mert a kézmosás és szájmaszk nem sokat ér ennél a vírusnál. Nyilván nem azt mondom, amit egyesek bele akarnak látni a kommentembe, hogy mindenki szarjon a kézmosásra meg a szájmaszk viselésére, csak annyit mondok, hogy ezek nem állítják meg a vírus terjedését, a megfertőződés esélyét alig csökkentik.
Ahogy a szezonális influenzát se a kézmosás meg a maszkok viselése győzi le végül... Hanem az, hogy aki megkapja és túléli, azoknak egy jó részénél természetes immunitás alakul ki. Nem mindenkinél persze.
Meg ami meg fogja állítani a járványt, az a karantén, hogy senki nem megy sehova, nem tudja átadni a fertőzést.
És végül a vakcina, ami még hónapok kérdése.

A vírus levegőben terjed, még csak tüsszögninse kell hozzá. Az első tünetek megjelenésének időpontjában már milliárdnyi vírus van a fertőzött torkában és üríti is őket a környezetében akkor már kb. egy hete, tíz napja.
Ilyen hosszú lappangási idejű és rendkívül fertőző járvány ellen csak az izoláció véd (amíg nincs védőoltás). Kézmosás, maszk nem. Lehet köpködni emiatt, de ez az igazság.

degreen 2020.03.16. 08:26:45

@Ad Dio: Akik konkrétan ezzel foglalkoznak, azok kapnak védőfelszerelést. Nézd meg, még az index is ilyen fotókat hoz le. Ha mindenkinek (háziorvos, akihez a fertőzött jó esetben nem megy be, mert ezt mondták neki) osztogatnák, akkor már régi hiány lenne azoknál is, akiknek kell.

Spidy.hu 2020.03.16. 08:32:28

@kárárámaispj:
>Pont ezt csinálják. A ballib sajtó meg jön azzal, hogy a nyékládházi járóbeteggondozóban nincs elég maszk...
Nem olvasok ballib sajtót, meghagyom neked. De a 99 éves, tüdőgyulladásban meghalt embert kezelők sem kaptak maszkot, pedig a lánya igazolt koronavírusos volt. Ezért kerültek karanténba.

"A gond az, hogy it 60 000 maszk van összesen, "
>Baromság. Napi 20 ezret gyártanak a rabok. És már egy hónapja nem adnak el senki másnak, csak kórházaknak.

Az MŰTÉTI MASZK, ami NEM VÉD a vírus ellen, ez a betegekre kell. Az orvosoknak FFP2/N95 vagy FFP3/N99 kellene! Egyébként az adatot a kormányszóvivő mondta, meg azt is, hogy 120000-et visszatartanak a németek. Csak nem hazudik már...

" ráadásul mi még tesztelni sem tesztelünk"
>Nem a faszt, okoska.
Ok, igazad van, tesztelünk, csak drasztikusan kevesebbet, mint a többiek. Egy labor csinálja csak, miközben legalább 30 csinálhatná akkreditáltan, és de 100 fölötti is képes lenne rá.

Ad Dio 2020.03.16. 08:38:00

@degreen:

Az hogy menni maszk van ma a készleten, egy adat. Ha ez kevés, az egy probléma. A politikus azért van, hogy megoldjon ilyen és ahhez hasonló problémákat. Ha nem oldja meg, hibázik. Ez a logika.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.16. 08:39:49

@Spidy.hu:

Dél-Korea példája mutatja, hogy a nagyszámú tesztelésnek igenis van komoly pozutív eredménye.

A magyar kormány a péntek reggeli töketlenkedés (nem kell az iskolákat bezárni) után értelmes lépéseket tett, de sajnos ezek közül kimaradt a testelések nagyságrendnyi növelése. És itt nem egy, hanem legalább 2, de inkább 3 nagyságrendre gondolok.

Gy. k. (nem neked szól!): Egy nagyságrend tízszeres változást jelent.

degreen 2020.03.16. 08:41:40

@Ad Dio: azzal ugye tisztában vagy, hogy most mindenki maszkot akar? a gyártó kapacitás meg véges, sajnos. lásd FFP maszkot már sehol nem kapsz.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.16. 08:45:41

hat erdekes, hogy aki nevvel, arccal vallalja a mondanivalojat, cseppfertozesrol beszel. az anonim gipsz jakab a blog.hu-n meg tudja, hogy egyszeruen a levegoben terjeng a virus. mindenki dontse el mit gondol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.16. 08:56:32

@Örömhernyó:

"a szezonális influenzát se ..."

Amit sajnos nem könnyít meg, hogy évente más és más vírustörzsek terjednek, és ezeket kb. fél évvel előre kellene jelezni, ami vagy sikerül, vagy nem. Idén télen sikerült, de tavaly télen nem, így az ingyenes oltóanyag nem tartalmazta a szérumot az egyik elterjedt vírus ellen.

"Ilyen hosszú lappangási idejű és rendkívül fertőző járvány ellen csak az izoláció véd (amíg nincs védőoltás). Kézmosás, maszk nem. Lehet köpködni emiatt, de ez az igazság."

Így igaz. Kézmosás ide, maszk oda, előbb-utóbb elkapja az, aki emberek között van. Persze ahogy te is írod, ezek nem fölöslegesek, mert képesek időben elteríteni, késleltetni a járványt, ennek pedig közismertek az előnyei.

Willkommenskultur 2020.03.16. 09:20:08

Nem tul jo hir a lipcsyknek, hogy harmatos gyozelmi eselyeik a kovetkezo, nehez honapokban valnak massziv Fidesz 2/3-da.

Orban szerencses a lipcsy felnotasokkal, no.

Willkommenskultur 2020.03.16. 09:25:46

@droid_: TEKet rakuldeni remhirterjesztesert, hogy addig cipozzek amig befosik.

morph on deer 2020.03.16. 10:03:51

@kárárámaispj:
“Nem tudom, nekem úgy rémlik, hogy kimaradtak 2 világháborúból, meg 40 év komunizmusból...
Ja, meg van olajuk”

Olajuk a norvégeknek van, - nem mindegy, - és a második világháborúnak csak a konkrét harci cselekményiből maradtak ki.
Ugyanis az egyik legnagyobb hadianyag-szállítóvá nőtték ki magukat, ráadásul mindkét irányba... Így pl olyan háborús hősi halottak vannak, mint egy teherhajó legénysége, akik még ‘45 áprilisában is szállították a vasat a németeknek, de a fránya szövetséges légierő szétbombázta őket hajóstól.
Amúgy vannak természeti adottságaik, és egy szorgalmas nép. Mivel az ország nem lett szétcseszve már jó pár száz éve, a javak akkumulálódnak rendesen.
Ehhez vedd hozzá, hogy ott a hiúság nem tényező, nem hajszolják kényszeresen a legújabb, legdivatosabb, legmenőbb szarokat, mint itt. A többségnek csak a bankszámláján látszik a különbség, nem az életstílusán.
Mindez hosszú távon azt eredményezi, amit látsz, azaz jóléti államot.

pkovaks 2020.03.16. 12:37:46

@Hozzászólok: Egy mocsoklada sved ujsagiro/riporter azt nyilatkozta hogy a KORONA isten ajandeka az idösek reszere mert igy több lakas fog felszabadulni... (remeljuk sajat szulei lakasa megurul mihamarabb hogy utana hasonlo szemetlada kapja meg mint ö)...

SVT-journalist: ”Guds gåva att gamlingarna dör av coronasmittan”

Samtidigt som coronasmittan sprider skräck världen över och hittills har tagit över 5 000 liv – däribland hittills ett i Sverige – går statstelevisionens reporter Kristoffer Viita ut och jublar över utvecklingen. I sociala medier skriver han bland annat :

”TÄNK PÅ ALLA LÄGENHETER SOM KOMMER ATT BLI LEDIGA NÄR GAMLINGARNA DÖR”.

samnytt.se/svt-journalist-guds-gava-att-gamlingarna-dor-av-coronasmittan/?fbclid=IwAR0w5CZURoZnOWQQbJeazZrjjmK8W5bqlcgA617Ld7vdSFS-_J16yfXiu90

pkovaks 2020.03.16. 12:47:04

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Jol latod, a sporolt penz megy a SÖPREDEK tovabbi kiadasaira...

pkovaks 2020.03.16. 13:04:09

@kárárámaispj:

Szívből kívánok a svédeknek hozzád hasonló orvosokat....

Köszönjuk, van mar belöluk par errefele.... es meg mindig szidjuk a magyar egeszsegugyet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.16. 13:14:40

Hm. Svédországban sem minden fenékig tejfel? :O

villám.ló.láng.nyelv 2020.03.16. 13:34:32

@Spidy.hu: gondolom még soha nem viseltél N95-ös maszkot. Tudtad, hogy óránként cserélni kell, mivel nem engedi ki a párát? Hogy bepárásítja a védőszemüveget? Orvosonként legalább 10 darab kellene, hogy egy műszakot végig tudjon csinálni, folyamatosan cserélgetve!

Örömhernyó 2020.03.16. 13:49:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, most már a cél az, hogy elhúzzák a járványt időben, ne egyszerre zúduljon rá a sok beteg az egészségügyre. A vége úgyis az lesz, hogy a lakosság 60-80%-a megfertőződik, csak a többségnek semmilyen tünete nem lesz.

@droid_: A levegőben terjed. Mint a tuberkulózis is. Van ilyen. Szerinted hogy terjed? Csak köpettel?
Elég, ha egy légtérben vagy egy fertőzött emberrel, mondjuk egy buszon utaztok több sor távolságra egymástól. Kínában kimutatták, hogy valaki a busz hátuljában utazott, a busz elejében utazót is megfertőzte. Nem tüsszögött, nem köhögött, még tünetmentes hordozó volt.
Nem a koronavírus az egyetlen ilyen betegség. Ezért kellene otthon maradni, kerülni más embereket.
A maszk nem véd, a kézmosás nem véd, csak a kezeden lévő vírust semlegesíti, de sajnos a levegőben ugyanúgy jelen van a vírus. Nem azt mondom, hogy hagyj fel a kétmosással, maszk viselésével. Hanem azt, hogy ezek a minimum védelmet jelentik, de ettől még elkaphatod a fertőzést. Maradj otthon, izoláld magad, ne utazz.
Nem véletlen, hogy nem csak kézmosást vezettek be és maszk viselését, hanem kijárási tilalmat, utazási tilalmat is világszerte sok helyen. Mert nem szimplán cseppfertőzéssel terjed, hanem tárgyakon, a környezetben is életképes marad hosszabb ideig.
Feltételezem te nem tudod a különbséget a cseppfertőzéssel terjedés és a levegővel terjedés közt. A tuberkulózis például a fertőzött levegővel is terjed (nyílván köpettel, nyállal, köhögéssel is, de simán légzéssel is), csak beszéddel, légzéssel is ürül a fertőzött levegő a tüdőből. Ez van a koronavírusnál is. Szépen ürül a fertőzöttekből légzéssel is.

Spidy.hu 2020.03.16. 13:50:25

@villám.ló.láng.nyelv:
Viseltem, szereztem is be magamnak, viszont a hozzászólásodból látszik, hogy te még csak nem is láttál ilyet közelről.
A szemüveget a legtöbb ne párásítja be, ugyanis csak az orrot és a szájat fedik (halfmask). Ezért ajánlott plusz védőszemüveg - csak hogy véletlenül se nyúlj a szemedhez.
Nem kell óránként cserélni. 3-8 óra, sok mindentől függ. Ha hiány van, 8 óra is sokkal jobb mint a semmi.

Örömhernyó 2020.03.16. 13:56:50

@morph on deer: A norvégok egykor valóban takarékos, nem hivalkodó nép volt. Ma már azért teljesen más a helyzet, minden gyerek kiköveteli a legújabb kütyüket, utazásokat stb. A nagyszüleik ég valóban nem hivalkodó életet éltek, de a fenenagy jólétbe beleszületett mai norvégok azért már nagyon mások. Ugyanez igaz az összes északi népre. Finnekre, svédekre, dánokra is. Manapság azért jobban seggére vernek a pénznek, mint az őseik.

@Willkommenskultur: Milyen rémhírterjesztés? Hogy a koronavírus nem csak cseppfertőzéssel terjed (tüsszentés, köhögés), hanem fertőzött levegővel is (simán légzéssel)? Ezek tények. Az krvosi maszk nem arra lett kitalálva, hogy védjen a fertőzéstől, tehát nem is véd. Arra van, hogy az orvos ne a sebedbe nyáladzzon, köhögjön műtét közben. A levegőt nem szűri meg.
A kézmosás nagyon hasznos szokás, csak épp a koronavírus nem csak a kezeiden van jelen, hanem mindenhol, a levegőben is.
Megoldás a karantén és izoláció.

Örömhernyó 2020.03.16. 14:02:05

@villám.ló.láng.nyelv: N95 maszk szorosan illeszkedik az arcodra. Nem párásodhat a szemüveged tőle, mert az orr körül is illeszkedik a maszk. Amúgy kutyaközönséges ipari maszk ez az N95, az iparban használják csiszolásnál, porvédelemnél, azbeszt ellen stb.
Az orvosi maszk nem szűr semmit, nem a viselő védelmére lett kitalálva, persze ha a viselő már fertőzött, akkor segíthet lassítani a fertőzés átadását, de azért nem egy hatékony eszköz.

2020.03.16. 14:02:07

@kárárámaispj:

"Most ugye melyik maszkról is beszélünk?"
Láthatóan te böfögtél bele egy szövegbe úgy, hogy nem kellett volna és nem én.
Én tudtam, miről beszélt a kolléga és mi a forrása te pedig nem.

"Nem értem egyébként a világképedet."
Ilyen ez az univerzum! Nem érthetünk mindent, a buták meg a többieknél kevesebbet szoktak.
Az hogy Kovács Zoltán elküld egy sajtóst jogosan a fenébe, gyakorlatilag oximoron.
De felvilágosítalak,mert ott fent azt is megjegyezted, hogy
"" ráadásul mi még tesztelni sem tesztelünk"
Nem a faszt, okoska. "

Nos azért kérdeztek rá, mert azt a Pintért simán letesztelték egy kézfogás miatt, miközben:

444.hu/2020/03/16/napokig-megfelelo-vedofelszereles-nelkul-kezeltek-egy-teszteletlen-koronas-beteget-az-uzsoki-utcai-korhazban-karantenba-kerult-tobb-mint-egy-tucat-egeszsegugyi-dolgozo

Karanténbe került egy rakás eü dolgozó de nem tesztelik őket, pedig most ők lennének ebből a szempontból a legfontosabbak.

2020.03.16. 14:05:40

@Örömhernyó:

Tudod az intelligencia egyik tiszta jele, amikor az ember képes meglátnia a saját korlátait.
Na most te, aki konkrétan az orvostársadalomnál képzeled magad okosabbnak egy orvostudományi kérdésben láthatóan nem tartozol azok közé, akiknek erőltetnie kellene egy menza tesztet.

Ad Dio 2020.03.16. 15:34:01

@degreen:

Ha engem valaki feljogosítana arra, hogy ilyen maszkokat rendelhetek garantált felvásárlási áron több 10.000-es darabszámon, már a fele kész lenne, a többi meg hét végéig. Ez nem nasa űrrakéta. Csak most hirtelen életbevágóan fontos kellék lett.

Örömhernyó 2020.03.16. 16:23:38

@Amenadiel: Minden információ, amit leírtam, járványügyi szakemberektők származik. Pont azért kezdik végre elrendelni a karantént, országok határainak lezárását, kijárási tilalmakat, mert nem állítja meg a vírus terjedését a maszk és a kézmosás. Ugyanis levegőben is terjed. Marad otthon.

2020.03.16. 16:35:15

@Örömhernyó:

" Minden információ, amit leírtam, járványügyi szakemberektők származik"
Ne hazudozz már ember ilyen bután!
Ezt ugyan melyik járványügyi szakértő mondta:
"Ezért a tesztelés szép és jó, de nem sokat ér."

Ki mondta azt, hogy a vírus terjedését megállítja a kézmosás vagy maszk?
SENKI te osotba!
Azzal csökkented az esélyét, hogy elkapd a betegséget viszonylag hamar.
Ahogy írtam, buta vagy mint a tök és fájdalmas téged olvasni is.
Abba is hagytam....

Willkommenskultur 2020.03.16. 16:39:33

@Örömhernyó: Sehol sincs olyan kijarasi tilalom, hogy ne lehessen pl. boltba menni. Vagy munkaba, tomegkozlekedessel. Nyilvan ha nem muszaj, akkor inkabb zarkozzon be a zember, de miutan az olasz aldozatok atlageletkora 80 ev, ivesen szarok ra(ja)

Willkommenskultur 2020.03.16. 16:45:12

Egyebkent mi a kulonbseg egy ilyen maszk es egy random arcra tekert sal/fejre huzott zacsko kozott?

Ma voltam a parkban, sokkal tobb iskolas volt kint mint rendesen (nana, nincs iskola), de oregek is voltak. Azt nem mondom hogy tomegben alltak a nepek, de egy szimpla hetkoznapnal tobben voltak, 95% maszk nelkul persze.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.03.16. 16:55:43

@Örömhernyó: a jarvanyugyi szakemberek nem szegyellik nevvel, arccal kimondani a nyilvanvalot, szoval johet a link, en is elolvasnam.

Willkommenskultur 2020.03.16. 17:12:14

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdenek Hrib főpolgármester közölte, az intézkedés visszavonásig érvényes. Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak. „Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek” – mondta a főpolgármester újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

kárárámaispj 2020.03.16. 20:26:49

@Amenadiel: Nos, hát elnézést kérek, hogy a sima maszk áll hegyekben, és a speciálisból csak 60 ezer van. Meg úton 120 ezer. Ez nyilván rettenetesen kevés.

Pintér bizonyíthatóan koronás beteggel volt szoros kapcsolatban. Nem egy kézfogás, hanem több órán keresztül egy légtér, megvan a definiciója. Vele együtt mást is leteszteltek, az első teszt negatív, ettől még karanténban kell lennie, és szerintem ott is van. Mellesleg a kora miatt veszélyeztetett. De mondta a tisztifőorvos, hogy értelmetlen tesztelni, mert attól mert az első teszt negatív, még lehet fertőzött.

A 444 meg beszél össze-vissza, ez a szokása. A "neki nyilatkozó szerint" minden szar, stb... Marhára nem tudom elképzelni, hogy tucatnyi egészségügyi dolgozó szoros kontaktusban volt egy beteggel.
Nem veszélyeztetett korúak.
Ja, le lehet őket tesztelni, de minek? Ha negatív akkor is karantén, ha pozitív akkor sem biztos, hogy bármi tünetet produkálnak.

2020.03.16. 20:42:00

@kárárámaispj:

"Marhára nem tudom elképzelni, hogy tucatnyi egészségügyi dolgozó szoros kontaktusban volt egy beteggel."

Nem is tudom.
Még mindig jobban el tudom ezt képzelni annál, mint hogy 2000 soros zsoldos dolgozik Magyarországon. Pedig ez utóbbit maga a hatalmas Orbán Viktor mondta.
Tudod egy ideje valahogy nem nagyon akaródzik hinnem a politikusoknak.
Te hogy vagy ezzel?

2020.03.16. 20:51:37

@kárárámaispj:

Egyébként nem tudod véletlenül mivel üti el az idejét a karanténban levő Pintér Sándor?

kárárámaispj 2020.03.16. 22:53:23

@Amenadiel: De. Úgy tudom anyáddal csetel.

kárárámaispj 2020.03.17. 00:00:08

@Amenadiel:
Egyébként tényleg mesélj már a világképedről. Mi ez a nagy pintérsándorozás?
A Sanya közeli kontaktusban volt egy bizonyítottan fertőzöttel. Csináltak egy tesztet, de ettől függetlenül, mivel 14 nap a lappangási ideje karanténba kell mennie. A protokoll meg a józan ész szerint is. Szerinted nem ment, ugye? Lehet, nem tudom.
De komolyan azt gondolod, hogy a patás meg Sanya meg az egész operatív törzs összeül, aztán jót röhög azon, hogy Sanya hogy kijátszotta a törvényeket meg a protokollt. Mégis kit fog megfertőzni, szerinted?

Arcade Macho 2020.03.17. 19:14:05

@kárárámaispj: pedog pont akartunk menni kirandulni a Pinter-muvekbe, remelem nem egy golddigger fogja orokolni...

2020.03.17. 22:45:01

@kárárámaispj:

Persze, hogy nem tudod.
Miért is tudnád?
Pedig triviális. Sok minden más is, de láthatóan a fideszes berögződésen nem lehet változtatni.
Viszont a válaszom a világképemre ez (kicsit keresgélnem kellett, mi foglalja össze legjobban):

"Azok az európai migránspárti ballibek, akik 2015-ben., a röszkei határtámadás idején mindenféle aljas, idegengyűlölő, náci, fasiszta, embertelen népségnek neveztek bennünket, köztük a magyar baloldal színe-java is, akik éppen hogy csak börtönt nem követeltek a hazánkat védőkre; most összetehetik mind a két kezüket, hogy a magyar nemzet, végtelen bölcsességében, olyan kormányt választott, amely képes biztosítani az ország és az EU határait és szavatolni a polgárok biztonságát. "
süti beállítások módosítása