Svédségek

és kétségek

Hol van már a tavalyi hó?!

2017. január 26. 20:41 - Svédségek

Bő egy hete publikálták, hogy 2016 volt a legmelegebb év, amióta mérik, sőt már harmadik éve zsinórban egyre melegebb  a Föld éves hőmérsékletátlaga. Közben Európa nagy részén kőkemény tél van, a Balaton drónfelvételekről úgy néz ki, mintha az északi sarkkör környékén járnánk, a Dunánsalata.jpg pedig zajlik a jég. Bár régebben Magyarországon teljesen normális volt a kemény tél, mára inkább az a különleges, ha van hó és jég. Az már nem teljesen szokványos, hogy a mediterrán vidékeket is ellepje a hó...

Hogy is van ez a globális felmelegedés, mikor Európa délibb részén, úgy tűnik, inkább a jégkorszak beköszöntétől kellene tartani? Nos, itt Dél-Svédországban hiába várjuk a telet. Tavaly nagyon szép havas tél volt errefelé, de ezen a télen decemberben és januárban - pár nap kivételével - melegebbek voltak a nappalok, mint Magyarországon. Nem igazán vannak mínuszok és főképp nem esik a hó. Ez különösen fájdalmas a svédeknek, ők ugyanis nagyon szeretik a havat. Amikor elkezd esni, kivirulnak és mint a gyerekek arról beszélnek, hogy mennyire jó, hogy havazik. Az egyébként koromsötét téli délutánok és éjszakák világosabbá válnak, lehet menni sífutni és végre van haszna a majd' minden autón egész télen ott virító szögesguminak. Egyelőre nem esik a hó és az elkövetkező tíz napra sem ígérnek fehér csapadékot. Viszont a rendkívüli európai hideg itt is érzékelteti a hatását. Például a helyi szupermarketben, ahol hiányosak a zöldségsorok. A kifüggesztett hirdetmény szerint, a spanyol és olasz fagyos időjárás miatt, gond van többek között a rukkola- és a spenótszállítással. Persze ez legyen a legnagyobb gondunk, hisz svéd cékla, káposzta és répa mindig van. Lehet, lassan rukkolát is itt lesz érdemes termeszteni.






Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://svedsegek.blog.hu/api/trackback/id/tr4312158369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása