Svédségek

és kétségek

Ahol az Absolut Vodka a kórházak beszállítója

2020. március 20. 09:43 - Svédségek

10 dolog, amiben különbözik a svéd járványkezelés

A svédek sok mindenben büszkén eltérnek az átlagtól, nagyon innovatív nép, általában elég fegyelmezett, ráadásul elég puritán is. Több területen is létezik a „svéd modell”, például a munkaerőpiacon, ahol például az emberek 90%-a kollektív szerződéssel van foglalkoztatva, vagy épp a családpolitikában, ami híresen jól működik, hosszú ideje. Úgy tűnik, a COVID-19 pandémia kapcsán is meg akarják mutatni a világnak, no meg saját magunknak, hogy a különutas megoldások sikerre visznek. Még ha a WHO ajánlásait, kéréseit is kell ehhez figyelmen kívül hagyni.

1. Alig vannak korlátozó rendelkezések

A magyarországihoz hasonló lélekszámú, 10 milliós Svédországban március 20-án 1623 beteg van és már 12-en elhunytak, mégsem korlátozzák érdemben az emberek mindennapi életét. Egyedül az 500 fő fölötti rendezvények megtartását tiltották be, illetve az egyetemek és középiskolák álltak át távoktatásra (de ez is csak javasolt volt). Boltok, éttermek, kocsmák mind nyitva vannak, a megszokottak szerint. A forgalmuk ugyan csökkent, de semmi sem korlátozza a nyitva tartásukat.

2. Nincs kontaktkutatás, a hozzátartozóknak nem kell otthon maradniuk

Egyedül a tünetekkel jelentkező fertőzöttektől kérik, hogy maradjanak otthon, a közvetlen hozzátartozóktól, akik tünetmentesek, nem.

3. Nem tesztelnek széleskörűen

A WHO határozott ajánlásával szembehelyezkedve, egy hete már csak a rizikócsoportba tartozókat és a súlyos tünetekkel kórházba kerülőket tesztelik, a Népegészségügyi Hivatal új stratégiája szerint. Ez azt is jelenti, hogy a fenti megbetegedésszám már jóval magasabb lehet.