Svédségek

és kétségek

A jóléti modell csődje

2020. április 18. 17:59 - Svédségek

Magukra hagyott idősek

Míg Magyarországon azzal kritizálják a kormányzatot, hogy túl sok kórházi kapacitást szabadít fel a jövőbeli lehetséges koronavírusfertőzésben megbetegedetteknek, addig Svédországban az Egészségügyi és Jóléti Tanács (Socialstyrelsen) protokollt dolgozott ki annak érdekében, hogy kiválasztható legyen, ki kap ellátást és ki nem. Stockholmban pedig már élesben működik a rendszer: a világhírű Karolinska Egyetemi Kórházban  nem kaphat intenzív ellátást az, akinek a biológia kora 80 felett van, vagy meghaladja a 70-et és egy, vagy a 60-at és két létfontosságú szervét érintő kritikus betegsége van.

Természetesen a triage-olás békeidőben is bevett gyakorlat, de ez leginkább az ellátás sürgősségi sorrendéről szól, nem pedig arról, hogy eleve lemondanak valakiről. Péntek este írta meg a közszolgálati SVT, hogy több stockholmi kórház egészségügyi dolgozója annak adott hangot, hogy felsőbb utasításra el kellett küldeni betegeket, annak ellenére, hogy volt szabad intenzívkapacitás.

„Több alkalommal kellett azzal találkoznunk, hogy olyan betegektől tagadták meg az intenzívellátást, akiknek hosszabb időre lélegeztetőgépre lett volna szüksége, azzal az indokkal, hogy néhány napon belül jobb életkilátással rendelkező betegnek lehet majd szüksége a helyre, amikor a régióban elfogynak az intenzív helyek.”

- mondta egyikük. Szombaton pedig arról számolt be szintén az SVT, hogy az északi Västernorrland régióban 10 koronavírusfertőzött halt meg egy idősotthonban, anélkül, hogy ellátást kaptak volna, úgy, hogy a környéken volt intenzív kapacitás. A terület tisztifőorvosa azt mondta, hogy ez nem egyedi eset, inkább a szabály szerinti eljárás.

„Attól függően, hogy milyen alapbetegsége van az illetőnek, születhet olyan döntés, hogy részére az intenzív ellátás nem aktuális.”

– mondja Hans Boman.